Van egy ország ezen a földgolyóbison, melynek éghajlata olyan zord, és talaja annyira szegény tápanyagban, hogy szinte alig él meg rajta bármi is. Lakói hónapokig nem látják a napot, és a hőmérő higanyszála még augusztusban sem nagy kúszik 15 fok fölé. Egy ország, melynek őslakosai a manók, és az emberek csak megtűrt jövevények.

Ezen rövid jellemzés alapján valószínűleg minden épeszű ember azt gondolja, hogy büntetés lehet ott az élet, és szegény lakosokkal nem volt túl bőkezű az ég. Pedig ha tudnák, hogy a világ egyik legegészségesebben gondolkodó társadalmáról van szó… 

Ugyanis ez az az ország, ahol bár van börtön, de rab csak elvétve, és általában az is külföldi. Ez az az ország, ahol a földből származó hőenergiáért csak minimális rendszer karbantartási díjat szednek, mondván nem illik pénzt kérni azért, amit a természet ingyen ad, különben is, a manók is megharagudnának ellenkező esetben. Igen, kedves olvasóm, a manók. Ez számunkra nevetségesnek tűnik, de ott ez halálosan komoly dolog. A manók óvják az ország tisztaságát, és ha valaki olyat tesz ami nekik nem tetszik, hát annak megkeserítik az életét.

Ebben az országban a tizenpáréves gyerekek iskola után sportolni és dolgozni járnak, és nem azzal vannak elfoglalva, hogy a korongecsetre emlékeztető frizurájuk vajon eléggé trendi-e. Persze nem azért dolgoznak, mert valaki kényszeríti őket erre, vagy a szüleik nem tudnák eltartani, hanem azért, mert ezt látták egészen kicsi koruk óta, és számukra ez természetes.

Mint ahogy az is természetes, hogy az egyszerű megoldásokat keresik. Egy autó vásárlás átírással együtt például megvan pár óra alatt úgy, hogy semmilyen hivatalba vagy eredetvizsgára nem kell elvinni és átszámítva nagyjából párezer Ft-nak megfelelő összegbe fáj az egész mutatvány. Ebben az országban a megoldásokat keresik, nem pedig a kifogásokat. Itt szinte mindenkinek szöges gumi van az autóján (ami Magyarországon tiltott, mert állítólag károsítja az aszfaltot), de az ottani utakon mégis alig látni kátyúkat. A boltok este 5-6 óra környékén bezárnak, alkohol meg csak az erre kijelölt szaküzletekben lehet vásárolni az itthoni árak nagyjából ötszöröséért, de az emberek mégsem háborognak, és meg tudják oldani a bevásárlást.

Boldogok, mert emberként bánnak egymással. Mindenki a saját dolgával foglalkozik. olyannyira, hogy az ablakokon függönyt csak elvétve találni. Megtanultak együtt élni azzal, amin nem tudnak változtatni, de azért folyamatosan próbálják szebbé és élhetőbbé tenni a környezetüket például élénk színűre festett házakkal, vagy művészi graffitikkel.

A boldogságuk receptje egyszerű: élni és élni hagyni, és közben örülni annak ami van, nem pedig siránkozni azon ami nincs. Úgy érzem, nem vetem el túlságosan a sulykot, ha azt merem állítani, hogy rengeteget kellene tanulnunk nekünk magyaroknak, a tejjel-mézzel folyó országunkban, ettől a zord körülmények között élő néptől, akik nem mások, mint az izlandiak.

Google search engine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here