Minden február 14-én világszerte szerelmesek apró ajándékokkal kedveskednek egymásnak, és talán nem is tudják, de ezt Szent Valentin emlékére teszik. Ki volt ez a misztikus szent, és honnan jön a szokás maga?

Szent Valentin legendájának eredetére több változat is létezik, a római mondavilág, és a keresztény kultúrkör is megemlékezik róla. A legnépszerűbb történet szerint ő egy 4. századbeli keresztény pap volt II. Constantinus római császár (337-340) idejében. A császár egyszer hozott egy olyan rendelkezést, mi szerint azért, hogy katonáinak figyelmét szolgálatkor ne vonja el semmi, a bevonulóknak megtiltotta a házasodást – nem kis elégedetlenséget keltve ezzel a fiatal férfiak körében. Bár a rendelet megszegéséért halál ját, Valentin helytelenítette ezt a rendeletet, és titokban összeadta a házasodásért hozzá fordulókat. Persze a dolog kiderült, és az igazságszolgáltatás le is csapott, a renitens papot kivégezték. Kivégzése miatt a keresztény egyház hamarosan szentté avatta, és tisztelete már a kora középkorra igen népszerűvé vált, különösen az angol és a francia királyságban. Szent Valentin így kezdetektől fogva a hősiesség és a romantikus viselkedés megtestesítőjévé lett.

C:\Users\Beatrix\Desktop\SEHOLORSZÁG\Valentin nap\saint-valentine-holy-card.jpg

Vannak olyan kutatások is, melyek szerint a keresztény egyház azért vezette be a Valentin napot a névadó szent tiszteletével összekapcsolva, hogy eltüntesse a pogány Lupercalia ünnepét, melyet az ókori római időktől február közepén tartottak. Ez a népünnepély a termékenységet éltette, egyúttal Faunát, a mezőgazdaság istenét, ill. Romulust és Remust, Róma alapító atyáit tisztelte meg ekkor a rájuk való emlékezéssel, és néha nem éppen erkölcsös vigadalmak szervezésével. Ha a keresztény egyház a pogány hagyományt feledtetni akarta, azonos időre kellett valami hasonlóan kedves, a szívhez közel állót ünnepet kitalálnia, lehetőleg egy szent bevonásával – erre a Valentin nap és az ő alakja tökéletesen megfelelt.

C:\Users\Beatrix\Desktop\SEHOLORSZÁG\Valentin nap\Lupercalia.jpg

Ez nap egyértelműen a románcok napjává vált már a középkori Európa fesztiváljai között. Az ünnepet magát egyértelműen a szerelemhez kötötték, és a népszokás, talán emiatt is, erre a napra tette a madarak párválasztásának kezdetét.

A XX. század hozta el február 14-e azon hagyományát is, hogy apró ajándékokkal, szerelmes üzenetekkel lepjük meg kiválasztottunkat. Az internet világa előtt a szépen kidolgozott képeslapok küldésének volt nagy divatja, de manapság már a mindenféle küldemények, netes üdvözlések variációinak tárháza határtalan.

C:\Users\Beatrix\Desktop\SEHOLORSZÁG\Valentin nap\vic5511.jpg
C:\Users\Beatrix\Desktop\SEHOLORSZÁG\Valentin nap\Valentines-crop-548761343-2bd64f5.jpg
C:\Users\Beatrix\Desktop\SEHOLORSZÁG\Valentin nap\victorian-cupids-hearts-valentine.jpg

/ 3 régi, „békebeli” képeslap még a múlt századból /

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here