Európa vadban leggazdagabb régiója a Kárpát-medence. A vadon élő állatok húsa sokkal egészségesebb, gazdagabb vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben, mint bármely házi tartású állaté. Pozitívuma ezen felül még, hogy mindenféle oltóanyagtól és növekedési hormontól mentesek. Ez teszi fogyasztását nagyon egészségessé.

Külön fejezet illeti az ételek és a borok párosításában a vadhúsokat. A cél minden étel és bor kapcsolatában ugyanaz, az ízek harmóniája. Egyfajta élvezet a köbön az ízek tökéletes összhangja.

Mit is vegyünk figyelembe a vadak kapcsán? Nem feltétlenül kell ragaszkodni a fehér hús – fehér bor, vörös hús – vörös bor képlethez. Maradjunk az egyszerű igazságnál… az egyszerűbb felépítésű ételhez egyszerűbb struktúrájú; míg egy bonyolultabb fogáshoz összetett, testes, árnyalatokban gazdag bort válasszunk.

Az erdei állat húsa markánsabb házi társánál, így ezt nem árt figyelembe venni.

Néhány ötlet a különböző vadakhoz:
A fácánhoz különleges ízvilága miatt a testes fehérbor ajánlott. Mivel elkészítése során gyakran párosítják párolt gyümölcsökkel, vagy akár párolt káposztával is. Ilyen hozzá illő bor lehet a Furmint és a Hárslevelű. Tökéletes kiegészítője lehet még az Olaszrizling is.
A nagyvadakhoz, köztük is a vaddisznó, szarvas, őz, a testesebb és karakteresebb vörösborok is szóba jöhetnek már. Elég csak említenünk a pinot noir-t, merlot és a cabernet sauvignon-t.
A vadhúsok annyira karakteresek, hogy érdemes kísérletezni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here