Ezer forma, ezer íz…. sok-sok recept amikről még nem is hallottál…

Hol esőáztatta szürkén és szomorúan, hol napsütéssel, színpompás levelekkel és varázslatosan sárga sütőtökökkel, de kérlelhetetlenül itt az ősz. Talán azért díszítik fel a virágüzleteket és a magukra valamit is adó vendéglőket tökös dekorációval, hogy a mutatós sárga foltok vidámabbá tegyék a napot. És persze közeleg a nálunk is egyre divatosabb halloween, a partin pedig nemcsak dekoráció, de isteni étel is lehet a tök.

A tök egész nyáron sütkérezik a napon, szép nagyra hízik: az étkezési és dísztökök ilyenkor a legizgalmasabb dekorációs elemek. Ha csak felsorakoztatunk néhány furcsa formájút az ablakpárkányra, máris színesebb és vidámabb lesz a világ: a nagyobbakat megfaraghatjuk, őszi virágokkal, tarka levelekkel, bogyós ágakkal és apróbb, girbegurba, másra úgysem jó zöldségekkel kidekorálhatjuk.

Ültethetünk a közepükbe díszkáposztát vagy hangaféléket, tehetünk a belsejükbe mécsest, körbetekerhetjük őket világító fényfüzérrel. Ha a kivájt tök bevégezte küldetését, netán a mécsesektől megpörkölődött vagy kicsit összelottyadt, mehet a komposztra. A tök igazi feladata azonban az, hogy táplálékká váljon.A több mint 150-féle között nem is olyan egyszerű eligazodni.Most ebben segítünk Nektek!

Mire figyeljünk?

Az árusoknál halomba vagy ládába rakva várják a sorsuk beteljesedését. A Lajtán túl az út menti tökhalmokat csak egy-egy persely őrzi, amelybe a tök árát dobja be az, aki éppen hazavinne egyet-kettőt. Nálunk a zöldségesnél vagy a szupermarketben akadhat horogra egy-egy példány.

Óvakodjunk a darabolt töktől! Praktikusnak tűnik, ha csak egyszemélyes a háztartás, dea darabolás nem baráti jó cselekedet, hanem a már múlófélben lévő, olykor rohadt tököt próbálják rásózni arra, aki hagyja magát.Inkább legyen nagyobb, de egész! Van épp elég elkészítési módja, használjuk ki!

Nem mindegy, mire kell

A tök választásánál az elsődleges szempont, hogy mire akarjuk használni. Süthetjük, főzhetjük, ehetjük főételként, köretként, salátaként, édességként, adhatjuk takarmányként az állatoknak, faraghatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, csatnit, vagy kiakaszthatjuk a madarak téli ellátmányául is.

Büszkeségünk, a nagydobosi

Ha szép ezüstszürke, bordázott tökkel futunk össze, abban nem csalódhatunk.  A nagydobosi sütőtök termése lapított gömb alakú, erősen bordázott, 4-8 kg-os. Világos kékes-szürkés héja vékony, kemény, bőrszerű. Éles kés kell hozzá! Akkor kell szedni, amikor a dér már megcsípte, mert ilyenkor a keményítőtartalma nagyrészt elcukrosodott.

Húsa narancssárga, finom édes. Sütve és főzve is igen kedvelt, de a neve is arra utal, hogy inkább sütni kell. A cukrászipar alapanyagként használja, előnye, hogy fagymentes helyen január közepéig tárolható. Különösen sok benne a karotin, szénhidráttartalma megközelíti a burgonyáét. C-vitamin-tartalma felülmúlja a többi tökfajtát, emellett ásványi anyagoknak bő forrása. Élvezeti értéke frissen sütve a legmagasabb, könnyen emészthető húsa miatt már a csecsemőknek is adható.

Csodálatos alternatívája az ízgazdag magyar fajta, az óvári hengeres. Termése hosszúkás, henger alakú, vastag, narancsszínű hússal, 5-6 kg-os. Igazi sütnivaló fajta, kellemes textúrával, gömbölyű ízzel.

Keleties ízek tökben sütve

Hozzávalók:

  • 1 kisebb (kb. 4 kg-os) sütőtök
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darált hús
  • 1 ek. curry
  • 6 dkg mazsola
  • 15 dkg rizs
  • 2 ek. olaj
  • 1 kk. csípős paprikakrém
  • 3 tojás
  • 3 dl tejszín

60 perc + a sütés

A tök tetejéről egy szeletet levágunk, a magokat kikaparjuk. A húsát kivájjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastag fala maradjon. A kivájt tököt kissé besózzuk, húsát kockára vágjuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát.Rádobjuk a darált húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk.Ekkor hozzáadjuk a tökkockákat, sóval és curryvel ízesítjük, majd lassú tűzön 10-12 percig pároljuk.

Eközben a rizst puhára főzzük, lecsepegtetjük és a megmosott mazsolával együtt a húsos tökhöz adjuk. Ezt a húsos-tökös tölteléket a kivájt tökhéjba töltjük, és egy megfelelő méretű tűzálló tálba (vagy tepsibe) helyezzük. A tojásokat felverjük, a tejszínnel meg a paprikakrémmel simára keverjük, és a töltelékre öntjük. A tököt fóliával lefedjük, és előmelegített sütőbe téve 180 fokon 90-100 percig sütjük. A sütés utolsó perceiben a fóliát levesszük róla. Cikkekre vágva kínáljuk.

  • Ha nincs szép nagy tökünk, vagy nem akarunk a tökvájással vesződni, tepsiben is elkészülhet. Négyzetes darabokra szelve tegyük tányérra.

Halogén? Tényleg?

Be kell látnunk, hogy az árusoknak többnyire halvány fogalmuk sincs a fajták mibenlétéről. A halloweentök, amit néhány kofa „halogén” megnevezéssel árusít, akivájásra és dekorálásra legalkalmasabb fajta.Kezdőknek a Jack be little, míg bevállalósoknak az Atlantic giantfajtát érdemes keresni. Ez utóbbi neve nem véletlen, képes többmázsásra is megnőni, de a házi kertben egy 30-40 kg-os darab is már dicséretes darabnak számít. Hogy nagyobbra nőjön, különleges gondozásban kell részesíteni: bőven trágyázott föld, öntözés. Kacsozni mindenképp érdemes, ha csak egy, de brutális méretű, rekorder tökre vágyunk.

Ha mutatós díszt vájunk a narancsszínű termésből, a belét vétek volna kidobni.Megsütve pürének, lekvárnak tökéletes, bár íze nem annyira hangsúlyos, érdemes feldobni olyan harsány fűszerekkel, mint a chili, a gyömbér vagy egy jó curry. Ha a nyers tököt nem találnánk eléggé édesnek, és mégis sült tökre áhítozunk, a szeleteket a sütés vége előtt pár perccel kenjük meg baracklekvárral, és szórjuk meg durvára tört dióval. Ezt már csak rápirítani kell, és előhúzni a sütőből a látványos, illatos, télies desszertet.

Kolbásztök

Ha van elég hely a kertben, termeszthetünk felfuttatható kolbásztököt is – ha szerencsénk van, kolbászból lesz a kerítés. A növény felfut a fára, kerítésre, falra, lugasra, ami éppen az útjába akad, és nyár végére onnan lógatja le terméseit.

Hokkaido-tök

Kevéssé ismert a kisméretű, 3-5 kilós, harsány narancsszínű fajta, amely intenzív, édes ízével igazán különleges élményt nyújt. Egyes változatai sötétzöld vagy narancssárga héjúak is lehetnek.Eredetileg Amerikából származik, onnan került át Japánba – nevét Hokkaido szigetéről kapta.Sütni, főzni, levesnek, pürének is alkalmas, de leginkább tölteni kiváló. A megsütött tök héja is elfogyasztható.

Zöld tökleves

  • 50 dkg sütőtök
  • só, őrölt bors
  • 1 dl tejföl
  • 2 maréknyi friss zöldfűszer
  • reszelt szerecsendió

Elkészítési idő: 30 perc

A tök húsát kockára vágjuk, kétcsészényi vízzel felöntjük, és lefedve hozzávetőleg 20 perc alatt puhára főzzük. Őrölt borssal ízesítjük, belekeverjük a tejfölt és a zöldfűszereket, majd simára turmixoljuk. Kivájt tökben tálalva gyönyörűséges, a sok zöldtől izgalmas, az íze pedig mindig más, a felhasznált fűszerektől, vad zöldnövényektől függően.

Kanadai sonkatök

Mostanában a kisebb, körte alakú, 2-4 kilós sonkatökök termesztése került előtérbe, hiszen a hagyományos sütőtökfajták nagyok, a vásárlói igényeket meghaladják. Külső héja világos barnásszürke, de előfordulnak barnáspiros termések is.Az orange fajtát a Szarvasi Öntözési Kutató Intézet alakította ki.A bébitök a sonkatökhöz hasonló, korai érésű, narancssárga. Jellemzően édes, néha egészen mogyoróízű, könnyen tárolható. Mérete 30-50 cm, tömege 1-2 kg.

Tökös ravioli

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök,
  •  4 evőkanál olívaolaj,
  • 1 közepes vöröshagyma,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 2 kisebb chili,
  • só,
  • 2 tojás,
  • 35-40 dkg liszt,
  • 10 dkg vaj,
  • 5 dkg parmezán sajt

A tököt meghámozzuk, felkockázzuk. Egy tűzálló tálba vagy vaslábasba tesszük a felaprított vöröshagymával, fokhagymával és chilivel együtt. Megsózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, és összekeverjük. Lefedve előmelegített sütőbe tesszük, és 190 fokon nagyjából 1 óra alatt megsütjük.

2 tojásból, 2 evőkanál vízből pici sóval és 35-40 dkg liszttel közepesen kemény tésztát gyúrunk, és amíg a tök hűl, addig fóliába csomagolva pihentetjük, majd összetörjük vagy botmixerrel pépesítjük, és habzsákba töltjük.

A tésztát vékonyra nyújtjuk, kb. 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. Minden korongra tölteléket nyomunk, majd a tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk egy villa segítségével.

Lisztezett deszkán 10-20 percig pihentetjük, majd megfordítjuk, hogy a másik fele is ugyanennyi ideig szikkadjon. Forrásban lévő bő, sós vízben 3-4 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemelve, olvasztott vajban megforgatjuk. Forrón tálaljuk, reszelt parmezánnal megszórva kínáljuk.

Banántök

Hosszúkás, rózsaszínes-sárgás színű, 60-90 cm hosszúságú, 5-6 kg-os tökfajta, csúcsszezonja a kora ősz. Édes ízű, sütni való fajta, sülés közben az illata a banánra emlékeztet. Hasonló hozzá a rózsatök, amely nagyobbra nő, héja rózsaszín, íze markánsan édes.

Tökrizottó

Hozzávalók:

  • 45 dkg tök
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 35 dkg rizs
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 l zöldségleves (csontleves)
  • 1 csokor snidling
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál tejszín
  • 5 dkg parmezán

Elkészítési idő: 40 perc

A tököt felkockázzuk, a kétféle hagymát finomra vágjuk. Az olívaolajon előbb megfonnyasztjuk a hagymákat, majd rádobjuk a tököt. 5-6 percig együtt pároljuk, majd rászórjuk a megmosott rizst. Megsózzuk, a borral meg zöldséglevessel felöntjük, és lassan gyöngyözve főzzük. Ha a rizs megpuhult, belekeverjük a vajat, a tejszínt, a felaprított snidlinget. Forrón, reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Édes gombóc

A tök előretörése a kulináris ranglétrán azt eredményezte, hogy eddig sosem látott izgalmas formák jelentek meg a palettán. Az atyafiság érdekes kis tagja a cukorgombóc sütőtök (sweet dumpling), amely sok másikkal együtt egy zöldségkülönlegességekkel kísérletező kertész ajánlásával érkezett hozzánk, mag formájában.

A növény könnyen, jól nevelhető magról, épp ezért szeretjük. Látványos, a színe krémtől elefántcsontszínig terjed, sötétzöld, élesen elhatárolt csíkokkal tarkítva.Héja vékony, kemény, húsa enyhén narancsszínű, ropogós, édes, finom gesztenyearomájú.Kemencés ételekhez, édességként és fagylaltnak is alkalmas.

Diós töltött gombóc

Hozzávalók:

  • személyenként 1-1 kis cukorgombóc sütőtök,
  • 1 tojás,
  • 8 dkg darált dió

Elkészítési idő: 15 perc+sütés

A kis tököket megskalpoljuk, a magokat kikaparjuk. A tojást simára keverjük a dióval, majd a kalapból kivájt, felkockázott tökhússal. A tökökbe töltjük, ráhelyezzük a kalapot, és forró sütőbe téve 200 fokon 30-40 percig sütjük.

Boglárka tök

Kicsi és tömött, egy labdához hasonlít leginkább. Zöld héja szürkén csíkozott, nehezen vágható. Narancssárga bele cukros, leginkább az édesburgonyára emlékeztet. Nyár végétől késő őszig terem, süthető-főzhető tökkülönlegesség.

Makk alakú tök

Asztalok királyának is nevezik, talán telt zamata miatt. Makk formájú, sötétzöld héjú, dekoratív sütőtökfajta, de ritkán találhatunk fehér- vagy aranysárga példányokat is. Kiválóan alkalmas sütni, piték töltelékének, tökös ételek alapanyagának, és remekül tárolható is. Bokros növényei helytakarékosak, mégis bőtermők.

Sütőtöklekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg sült tök
  • 3 narancs leve
  • cukor vagy méz, a tök édessége és ízlésünk szerint
  • ízlés szerint fahéj, gyömbér, reszelt narancshéj

A megsült tököt összetörjük. Belefacsarjuk a narancsok levét, kedvünk szerint fűszerezzük fahéjjal, frissen reszelt gyömbérrel vagy narancshéjjal.Ha a tök úgy kívánja, megédesítjük, majd szorgalmasan kevergetve felforraljuk.Egy-két percnyi főzés után kisebb üvegekbe töltjük, gondosan lezárva szárazgőzbe tesszük.

Sütőtökös cipócska

Hozzávalók: 1 szelet (kb. 10 dkg) sült tök

  • 45 dkg tönkölybúzaliszt
  • 1-1,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek. méz
  • csipetnyi só és reszelt citromhéj
  • a tetejére: 2 ek. tej
  • 5 dkg tökmag

A tök húsát a többi hozzávalóval együtt kézzel megdagasztjuk, vagy 15-20 percre dagasztógépbe rakjuk. A tésztát letakarva megkelesztjük, azután átgyúrjuk, és 12 részre osztjuk. A tésztadarabkákat két tenyerünk közt meggömbölygetjük, és sütőpapírral borított tepsire helyezzük. A tetejüket tejjel megkenjük, a tökmagot rászórjuk, azután előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 perc alatt megsütjük. A sütőtökös tészta kenyérsütőgépben is megsüthető.

Kerektök

Az a tökfajta, amelyből savanyúságot érdemes készíteni. Amikor termése eléri a 4-6 cm-es átmérőt, nem futó, ezért díszkertben is szépen mutat, nem foglal el nagy helyet. Ha lekéstünk a pici kerektökökről, a nagyobbakról is készülhet pikáns savanyú.

Sütőtök üvegben

Hozzávalók:

  • 1 kg (tisztított) sütőtök
  • 1 dl borecet
  • 35 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 3-4 darabka fahéj
  • 1 kk. szegfűszeg
  • mogyorónyi friss gyömbér

A sütőtök húsát felkockázzuk, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Hozzáadjuk a borecetet, a cukrot, ízesítjük sóval, fahéjjal, szegfűszeggel és hajszálvékonyan felcsíkozott gyömbérrel. Felforraljuk, és lassan gyöngyözve 6-8 percig főzzük. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, és az üvegeket gondosan lezárjuk. Hűtőszekrényben 3-4 hétig is eltarthatjuk.Fűszeres pecsenyék mellé kitűnő.

Aki kedvet kapott, hogy jövőre színpompás és izgalmas ízű tököket neveljen a kertben, már most elkezdhet nézelődni a őstermelőknél a különleges vetőmagokat keresve, igen széles választékot talál belőlük. Tök könnyű termeszteni őket, tényleg!

forrás:origo

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here