A pogácsa  egy kisebb kerek, általában sós sütemény. Van burgonyás, vajas, tepertős, juhtúrós és káposztás változata is. A név a latin focus („tűz”) szó képzett alakjából, a focacea-ból („sült tészta”) származik olasz nyelvi közvetítéssel. Mind a mai napig létezik Olaszországban egy lapos kenyérféle, melynek neve foccacia (ejtsd: fokáccsa).
Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt,
  • 20 dkg margarin,
  • egy nagy doboz tejföl, (450 dl)
  • cukor,
  • 4 dkg élesztő,
  • langyos tej,
  • 1 db tojás,
  • 1 tojássárgája,
  • 1 tojás tetejére kenéshez,
  • tökmag

Elkészítés:
Felfuttatom az élesztőt, a tészta többi hozzávalójával sima tésztát gyúrok. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, feltekerem, mint a bejglit, majd oldalról összehajtom, fóliába csomagolom, legalább 3-4 órára hűtőbe teszem. Sütés előtt ismét vékonyra nyújtom, még egyszer hajtogatom. 10 perc pihentetés után kisujjnyira nyújtom, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom, kb. két gáztepsire lesz tele. A tetejét megkenem tojással, megszórom azzal, amivel akarom ízlés szerint. Sütés előtt még egy kicsit kelesztem. Én egyszerre szoktam sütni a két tepsivel, kb. 20 perc alatt megsül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here