A kenyérlángos eredete szorosan összefügg a kenyérrel, ugyanis a langallót főleg azokon a napokon fogyasztották, amikor heti egyszer kenyérsütés is volt. Ez volt az az étel, amit a kenyér helyett ettek, amíg az elkészült. Sokszor abból a maradékból készítették, ami a dagasztóteknőben maradt. A sörélesztő elterjedésének köszönhetően ma már különböző vásárokon és piacokon is fellelhető. Alapvetően az alföldi területekről származik és általában kenyértésztából készül, azonban sokan ismerik a krumplis tésztából készült verziót is.

Töki pompos avagy kenyérlángos
Hozzávalók a tésztához:
25×30 cm-es tepsihez
60 dkg finomliszt vagy kenyérliszt átszitálva, hogy levegősebb legyen
3 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
kávéskanál só
icipici cukor a kelesztéshez

Töltelékhez:
1 csomag bacon szalonna felkockázva
1 nagy doboz tejföl (kb. 330-350 g-os)
2 közepes fejű lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a sóval. A tészta hozzávalóit beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben (de természetesen kézzel is lehet gyúrni és dagasztani). Beleteszek az üstbe 2,5 dl tejet, tojást, vajat, majd a liszt > közepébe pici mélyedést, ebbe belemorzsolom az élesztőt, majd ráöntöm a maradék fél dl tejet és picike cukrot szórok rá. Gyúrás, dagasztás program. Ha a gép elvégezte a dagasztást, a tésztát kiteszem kelesztőtálba és hagyom kelni duplájára. Addig el lehet készíteni a töltelék hozzávalóit.

2. A szalonnát picit átsütöm (nem teljesen, mert még úgyis fog sülni a sütőben is). A fokhagymát pucolom/mosom és belenyomom vagy aprítom a tejfölbe > összekeverem. A lila hagymát szintén pucolom/mosom, majd felkarikázom.
3. Ha a tészta megkelt, akkor enyhén lisztezett táblára borítom, és ami fontos tapasztalat számomra, hogy ilyenkor már nem szoktam átgyúrni, hanem egyből tepsi nagyságúra nyújtom Nyújtáskor sem szoktam nagy erővel dolgozni és nem szoktam nagyon laposra nyújtani, picit vastagabbra hagyom, hogy a tésztából a buborékok ne nyomódjanak ki > ezáltal a tészta könnyű és laza marad.
4. A tésztát beteszem 180-200 fokos sütőbe kb. 10 percig > Én ilyenkor hőlégkeveréses programon szoktam, de természetesen lehet hagyományos sütőben is.
5. 10 perc után kiveszem a tésztát és megkenem egyenletesen a fokhagymás tejföllel, megszórom a lila hagyma karikákkal, ráteszem a pirított szalonnát, megszórom a reszelt sajttal és vissza a sütőbe még kb. 15 percre 200 fokon > ekkor már alsó-felső sütésre állítom a sütőt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here