Terrortámadás volt hétfő este Bécs belvárosában, több helyszínen, köztük egy zsinagógánál is. A szemtanúk arról számoltak be, hogy sok lövést hallottak. Az osztrák Kronen Zeitung szerint az egyik merénylő felrobbantotta magát, de meghalt egy járókelő és az egyik terrorista agyonlőtt egy rendőr. Michael Ludwig bécsi polgármester szerint 15 embert vittek kórházba, meglőtték őket. Közülük hét ember sérülései nagyon súlyosak. A BFM francia hírtelevízió osztrák tudósítójától úgy tudja, hogy sokkal több, összesen 25 ember van kórházban. Hétfő éjszakai sajtótájékoztatóján a rendőrség több halottról beszélt, de pontos számot nem mondtak. Azt ígérték, hogy reggel adnak újabb tájékoztatást. A belügyminiszter azt kérte, reggel ne menjenek iskolába a gyerekek Bécsben. A támadás az éjszakai kijárási tilalom bevezetése előtti utolsó estén történt. Keddtől ugyanis este 8 és reggel 6 között senki sem mehet ki a lakásából a koronavírus-járvány miatt.

A bécsi rendőrség nem sokkal este kilenc óra előtt megerősítette, hogy több lövést is leadott valaki a belvárosban, amelyekben többen megsérültek. Minden rendőri egységet a helyszínre irányítottak. A helyieket arra kérték, kerüljék a nyilvános helyeket és ne töltsenek fel képeket a közösségimédia-oldalakra, hanem küldjék el a rendőrségnek.

Az APA osztrák hírügynökségnak a belügyminisztérium azt mondta, hogy vagy terrortámadás vagy ámokfutás történt. Az elkövetők többen lehettek, egyikük meghalt – erősítette meg a belügyminisztérium -, egy másik viszont még menekül.

Az osztrák Kronen Zeitung napilap úgy tudja, hogy egy rendőrt is meglőttek, aki a zsinagógát őrizte, életveszélyes állapotban van. Ezt később a belügyminisztérium is megerősítette. A lap egy szemtanúra hivatkozva azt mondja, hogy legalább 50 lövést adtak le. Egy videón pedig azt látni, hogy egy étterem előtt egy vérző sérült fekszik.

A Kronen Zeitung szerint a támadó felrobbantotta magát.

A Twitteren megjelent egy videó, ami állítólag a lövöldözés közelében készült. Ezen azt látni, hogy egy étterembe kommandósok mennek be, a vendégek pedig az asztalok alá bújnak.

Az osztrák belügyminiszter az ORF-nek azt mondta, valószínűleg több halálos áldozat van és terrortámadás történt.

A sajtóban azt olvasni, három, de akár nyolc halott is lehet a támadásban, hivatalosan azonban ezt nem erősítették meg. A Falter című osztrák lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre.

Elterjedtek olyan pletykák is, hogy túszejtés is történt a városban, de nem erősítették meg ezt az információt. Szintén elterjedt egy képernyőfelvétel, amely szerint a bécsi rendőrség egyik Twitter-bejegyzésének hozzászólásában újabb támadással fenyegetett valaki.

A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. A ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

foto:AFP

Forrás:MTI/ORIGO

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here