A tárkony

Ma már elsősorban a főzéshez használják, de így is megmarad a gyógyító hatása. Nagyon jó az emésztőrendszernek, enyhíti a hasi görcsöket és étvágynövelő tulajdonságáról is híres.

A tárkony helyetesítheti a sót azon emberek számára, akiknek magas a vérnyomásuk.

Továbbá segíti az epe termelését a májban, ami segít az emésztésben, és így felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből. E folyamat támogatásaként érdemes tárkony teát inni. Egyik fő összetevője az esztragol. Ez a tanninokkal, a keserű anyagokkal, a terpénekkel, a flavonoidokkal és a kumarinnal együtt, hozzájárul a gyomor és a máj gyógyulásához.

A gyerekeket könnyebben megtámadják a bélférgek; a tárkony rendkívül értékes ezeknek a parazitáknak a leküzdésében. Enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót vagy az idegkimerültséget. Míg a tárkony serkenti az emésztést, arról híres, hogy enyhe nyugtató, és ezért altatóként is használták. 

Hozzávalók: (10 liter leveshez)

  • egy diónyi vaj
  • 4 darab csirkemell filé
  • 4 darab sárgarépa
  • 4 darab fehérrépa
  • fél tasak tárkony vagy frissből egy csokor
  • 1 ízlés szerint só, bors
  • 5 liter alaplé vagy 5 tyúkhús leves kocka
  • 40 dekagramm zöldborsó
  • 5-6 db gomba, elhanyagolható aki nem szereti
  • fél darab citrom leve
  • 500 ml tejszín
  • egy csomag csigatészta

Elkészités:

A gyökérzöldségeket kockára vágjuk, majd a nagyobb leveses fazekunkban vajat forrósítunk, és időnként kevergetve megpirítjuk rajta a zöldségeket.

Közben kockákra vágjuk a csirkemellet és a hagymát, majd ezeket is rádobjuk, megpirítjuk.

Amikor kifehéredett a hús, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Mikor a zöldség már majdnem teljesen megpuhult, beletehetjük a zöldborsót, és ekkor jön rá a gomba is, ha szeretnénk bele tenni.

Miközben felforr a levesünk, egy kis tálban összekeverjük a tejszínt a tárkonyt és citromlevet. A forró levesből hozzá merünk a szedőkanállal és elkeverjük. Ezt addig ismételjük amíg át melegszik a tejszín. Hozzáönjük a leveshez és felforraljuk.

Beleöntjük a csigatésztát, amikor megfőtt benne tálalhatjuk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here