Voltál már benne? Esetleg már régóta foglalkoztat a gondolat? Az érzelmek természetesen nem racionalitástól vezéreltek, mégsem árt átgondolnod néhány dolgot, mielőtt bármibe is beleugrassz.

Az alapesetek

1. Amikor van szerelem

Egy szerelmi háromszög kialakulásához, sok feltétel együttes teljesülése szükséges. A recept alapja egy rosszul működő párkapcsolat, amiből tudatosan vagy sem, de menekülni akarsz. Ennek persze számos oka lehet, a leggyakoribbak egyike, hogy elrutinosodott a kapcsolat; nem tesztek semmit azért, hogy ébren tartsátok azt a kis lángot. Ennél fogva idővel elkezdheted keresgélni azokat a menekülő útvonalakat, amelyek újra eltölthetnek a kezdeti bizsergéssel. Sajnos itt hamvába is halhat a dolog, hiszen alapvetően csak kivetíted egy másik pasira azokat az érzéseidet, amelyeket a jelenlegiből hiányolsz, mindezzel megtévesztve magad. A kezdeti időszakot kísérő érzések kergetése szélmalomharc lesz, hiszen az alap problémát nem oldottad meg, nem néztél vele szembe. A meneküléssel pedig semmit nem oldasz meg, csupán ideig-óráig győzködheted magad, hogy ez más, ez szerelem. Érdekes szerelem az, amikor egy pasival töltöd a napot és egy másikhoz érsz haza.

2. Amikor nincs szerelem

A szerelmi háromszögeknek talán ez az egyik legegyértelműbb formája, mivel feltételezhetően minden fél tisztában van azzal, hogy kinek mi a motivációja. Ez lehet pénz, lehet szex vagy éppen élősködés, támaszkodás is. Ebben az esetben csak az egyéni érdekek dominálnak, jellemzője a határozottság és a szükségletek fenntartotta kiszámíthatóság. Így a romantikus körök is feleslegesnek tűnhetnek a résztvevők szemében. Azonban szinte mindig elmondható, hogy az érzelmeknek álcázott játszmázás alapja a vélt vagy valós nyeremény, például pozíció vagy bosszú. Akármi is irányítson téged egy ilyen „kapcsolatba”, egyet ne felejts: az illúzió csak addig marad fent, amíg mindenkinek érdeke fűződik hozzá.

3. Majd lesz valahogy

Ez legrosszabb variáció, mert az örökös bizonytalanság megkeseríti majd a mindennapokat. A „vágjunk bele, meglátjuk mi történik” típus jellemzője, hogy kíváncsiságból és/vagy egy korábbi bánatból fakadó kicsinyes bosszú miatt alakul ki. Óriási tévhit, hogy van értelme ennek, hacsak nem az, hogy nevetségessé teheted magad. A szerelmi háromszögek léte alapvetően elgyötört ötlet, mivel senki sem kerülhet ki belőle nyertesen, minden résztvevő veszíteni fog valamit. Vagy az emberi tartását, vagy a titkát, összességében nem gyümölcsöző felállás. A „majd lesz valahogy” hármasok akkor okozzák a legnagyobb bonyodalmat, amikor a háromból egy úgy dönt, hogy vagy véget vet a dolognak, vagy beszámol róla másoknak is, kellemetlen helyzetbe hozva ezzel a másik két felet, jóllehet erre a lépésre előbb-utóbb úgy is sor kerülne.

A típusok

1. Amikor nem tudsz a másodhegedűsről

Talán ez a legmegalázóbb, amit párkapcsolatban átélhetsz, hiszen fogalmad sincs arról, hogy kedvesed mással is bizalmas kapcsolatban van. Bár a pasiknál a plusz egy belépése a képbe inkább szexről mintsem valódi érzelmekről szól, mégsem elfogadható, hogy rajtad kívül nagyjából mindenki tisztában van a helyzettel. Persze a szerető azt hiszi, hogy ő jobb valamiben, pedig a valóság az, hogy nem. Az a nő, aki belemegy ilyen helyzetekbe elképesztően gyáva, hiszen meg van róla győződve, hogy érzelemből teszi mindezt. A valóság azonban könnyen más lehet, hiszen a másodhegedűsök mindig azok maradnak. Nem fogja elhagyni értük egy pasi sem a feleségét, csupán kihasználják naivitásukat.

2. Amikor tudsz róla

Magadtól jöttél rá, vagy ismerős segített benne, esetleg maga a szerető világosított fel, lényegében egyre megy. A fő kérdés innentől az lesz, hogy homokba dugod a fejed, és hagyod magad megalázni, vagy kilépsz a kapcsolatból. Persze rögtön más a motiváció, ha férjnél vagy és gyerkőcök is vannak, de alapvetően ez sem kellene, hogy számítson, mivel te leszel az, aki tönkremegy majd. Visszaadnád a dolgot? Csak rajtad múlik, de ennek sincs sok értelme, mivel a lényegen nem változtatsz. Akár nő, akár férfi keres magának szeretőt, mindig van oka. Az óvodás módszerekkel pedig sem az okra nem jössz rá, sem a problémát nem oldod meg. Ha tudomást szerzel a dologról és nem kívánsz nyitott kapcsolatban élni, próbálj meg minél előbb a saját érdekedben lépni.

3. Nyitott kapcsolat

A nyitott kapcsolatok mozgatórugója a tilosban járás öröme, a „legális és jóváhagyott” szeretőtartás. Nagyon kevés kapcsolatban működik, hiszen ebben a formában nincs is értelme párkapcsolatnak nevezni azt az életformát amiben élsz. Természetesen te döntöd el, hogy adott életszakaszban számodra mi a jó, mégis azt tanácsoljuk alaposan gondolj át mindent, mielőtt ennyire sebezhetővé teszed magad.

A szerelmi háromszögek kémiáját az a tilosban járás okozta vágy adja, amely előhozza egy kialakuló szerelem elejét jellemző pezsgést. Mindazonáltal borzasztóan megalázó és kiszolgáltatottá válsz, amire csak akkor fogsz rádöbbenni, ha már vége a románcnak. Sem a csábító, sem a hivatalos barátnő szerepében nem lesz egyszerű dolgod, így jól gondold át, ha a többségében hamis illúzió miatt lehetetlen szituációkat vállalsz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here