Szalagos fánk

0
69

A legenda egy Krapfen nevezetű pék halálával kezdődik, ugyanis műhelyét özvegyére hagyta, kinek nem volt könnyű feladata, viszont továbbra is az õ pékségében készültek a legfinomabb és a legfehérebb kenyerek. Sokan zarándokoltak el az õ pékségébe, hogy a finom kenyérhez hozzájussanak. Az egyik nap a kenyerek nem készültek el időben, sokan üres kézzel, bosszúsan távoztak a pékségből, volt, aki hangot is adott a benne rejlő feszültségnek, és cifrákat mondott Krapfennének. A pékné kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát akart az őt szitkozódó ember fejéhez vágni, de a kenyértésztával célt tévesztett és beleesett egy lábasba, amelyben zsír forrósodott. Természetesen a kenyértésztának nem kellett sok idő, gyorsan aranysárgára pirult, és így született meg az első fánk, amit a bécsiek még azóta is Krapfennak neveznek.

Magyarországon a fánk a 19. században terjedt el, de egy korabeli írás szerint 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló várában egy lakomán már fánkot szolgáltak fel. Hazánkban a fánksütés szokása a Dunántúlról terjedt el és egyre több helyen vált divattá, hogy farsang idején, ez a finom nyalánkság került az asztalokra. Az eredeti farsangi fánk könnyű kelt tésztából készül, de van burgonyás, csöröge stb. verziója is. A fánkot tölteni is lehet, napjainkban különféle bevonatokkal is díszítik. Mindegyik jellemzően bő zsírban vagy olajban sül.

Hozzávalók: (25-30 darabhoz) 3 dl langyos tej 3 dkg friss élesztő 4 evőkanál porcukor 5 dkg puha vaj 2 tojássárgája csipet só 50 dkg finom liszt olaj a sütéshez

Elkészítés: A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és beletesszük a porcukrot. Amikor az élesztő felfut, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a sót, majd a liszttel jól összedolgozzuk, kidagasztjuk – lágy tésztát kapunk (de ne ragadjon). Langyos helyen letakarva másfélszresére kelesztjük kb. 30 percig. Amikor megkelt enyhén lisztezett felületen ujjnyivastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk (a lemaradt részeket átgyúrjuk, újra nyújtjuk, kiszaggatjuk) és egy tiszta konyharuhával letakarva húsz percig kelesztjük. Az olajat felforrósítjuk majd lejjebb vesszük alatta a lángot, így sütjük a fánkokat. Sütés előtt a fánkok közepére ujjunkkal nyomunk egy kis lukat, ezt a részt lefelé kezdjük el sütni. Akkor lesz szalagos, ha először fedő alatt sütjük egy percig majd megfordítjuk a fánkot és fedő nélkül süljön tovább. Fontos azonban, hogy a fánkocskák lebegjenek, különben leég! Ha megsültek, papírtörlőre szedjük és langyos állapotában porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here