Boldog lehet a család felesleges kiadások nélkül is – két éve nem vásárol egyetlen új dolgot sem Katie Musgrave háromgyermekes brit anyuka. A dolog működik, a család pedig rendszeresen szerepel furcsa “hóbortájával” a szigetország híradásaiban.

Katie Musgravenek két esztendővel ezelőtt, 2016 december elsején lett teljesen elege a fogyasztói társadalomból. Karácsonyra készülődött, amikor kiborult a rengeteg kiadástól, és úgy határozott, hogy nem vásárol többet új dolgokat a boltban, az alapvető portékákon, vagyis az ételen és például a pelenkán kívül. Ruhát, játékot és más otthoni használati tárgyat csak másodkézből szereznek be.

A most 34 esztendős hölgy elhatározása sziklaszilárdnak bizonyul, azóta is meg tudja tartani fogadalmát három gyermekével. Eliza öt, Ariadne hároméves, Daniel pedig 11 hónapos, és általában jótékonysági boltokban szerzik be a ruháikat és a játékait.

A brit Mirror című lap arról ír, hogy a gyermekek a karácsonyi ajándékokat a saját szobáikban található tárgyakból állították össze a rokonoknak, újrahasznosítottak, újragondoltak néhány dolgot, ami így sokkal személyesebb, izgalmasabb lett.

“Teljesen felesleges olyan dolgokra költeni, amiknek semmilyen jelentőségük sincsen” – véli az anyuka, akitől puzzle-t, mikroszkópot és spirográfot – vagyis geometriai játékot – kaptak ajándékba a kicsik. Szigorúan csak újracsomagolt, de tökéletes állapotban lévő darabokat.

“Mindenkinek került a fa alá ruha és cipő, a legkisebbnek pedig egy járássegítő zörgő-csörgő négykerekű kocsi is – természetesen egyik sem új már” – mondta az anyuka, aki azért elismerte, hogy két év után mégis tett egy kivételt, és a legnagyobb lánya egy teljesen új szerelést, méghozzá egy iskolai egyenruhát kapott.

“Ez tulajdonképpen egy szokás, amihez tartjuk magunkat, és kifejezetten jól megy a dolog. Ott vannak a használtruha-boltok és az internet, minden beszerezhető, amire szükségünk van” – magyarázta a két éve csak töredék áron vásároló nő, aki saját elmondása szerint kifejezetten élvezi ezt az életmódot, és pláne azt, hogy jelentős mennyiségű pénzt képes megtakarítani, miközben semmiből sem szenvednek hiányt odahaza. “Egész évben nagyjából 50 fontot költhettünk (ez körülbelül 20 ezer forint), vagyis nagyjából 1000 fontot spóroltunk meg (ami 380 ezer forint körüli összeg).”

A karácsonyi puzzle mindössze 50 pennibe, kevesebb mint 200 forintba került, az interneten sikerült egy jó állapotú hintalovat is beszerezni, alig 7,5 fontért, vagyis körülbelül 2900 forintért. Egy remek kis gyermekkonyha, aminek a tűzhelye még világít is, ha játékból főznek rajta, a legdrágább darabnak számít a maga – átszámítva – tízezer forintos árával. A vásárlások terhe szinte mindig a hölgy vállát nyomja, ugyanis 37 esztendős férje sokat van távol otthonuktól, mivel háziorvosként dolgozik.

(csalad.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here