RASZPUTYIN A CSODÁLATOS, RASZPUTYIN A RETTENETES

0
559

Csodatévő, csaló, szent ember. Cári tanácsadó, gyógyító, szexmániás kerítő. Nézzük, ki volt Raszputyin, ez a falusi szerzetes, akit a cári család bizalmába fogadott, és akinek a tevékenysége az egyik leggyűlöltebb emberré tette, és aki sokak szerint az orosz forradalom kirobbanásának is egyik okává vált. 

Raszputyin családi háttere bizonytalan, egyszerű vidéki paraszti gyökerekkel rendelkezett ez a kezdetben még írástudatlan férfi. Soha nem élt átlagos életet, fiatal korától emlegetik részegességét és szexuális túlfűtöttségét. Aztán hirtelen elhívást kapott, és un. sztreleccé, egyfajta szent emberré vált. Egyházi támogatással némi vallástudományi képzést is nyert, megtanult olvasni, és elkezdte szerzetesi tevékenységét.

Raszputyinnak a kortársak tanúsága szerint volt egy sajátos személyes kisugárzása, bár szúrós szemű, sokszor mosdatlan, szabad szájú alak volt. A kor Oroszországában sok ilyen önjelölt sztrelec volt, gyógyítottak, kereszteltek, járták az eldugott falvakat, „szent voltukból” valahogy megéltek. Raszputyin gyógyítóként szerzett hírnevet, hamarosan a fővárosba is felkerült, ahol karaktere és nemi étvágya miatt rengeteg női hódolóra talált, az arisztokrácia köreiben is. A korszak nemes hölgyei unatkoztak, minden misztikus dologra vagy szent témára vevők voltak, így Raszputyin gyorsan a felső társadalmi elit kedvencévé vált.

Az is érdekes történet, hogyan vált Raszputyin a cári család bizalmasává. Miklós cár és felesége meglehetősen elvonult életet éltek számos lánygyermekükkel, és a féltve óvott egyszem fiú trónörökössel. A cárevics egy ritka betegségben, vérzékenységben szenvedett, melyet nagyanyai ágon Viktória angol királynő genetikai örökségéből kapott, és amely pokollá tette a kisfiú életét. A kisgyermek sokszor volt rosszul akkor is, ha nem érte sérülés, és ilyenkor csillapíthatatlan hisztériás rohamokat is kapott. Semmilyen orvosi segítség nem enyhítette az ilyen kitöréseket, és amikor a kétségbeesett cárné már minden megoldásra hajlandó lett volna, hogy a fia kínjait enyhítse, valamelyik udvarhölgye megemlítette neki Raszputyint és különös képességeit.

Raszputyin hát elment, és bár a kortársak sem értettek, de jelenlétének hatására a cárevics mindig megnyugodott, a rohamai múltak. A gyógyító gyorsan mindennapos vendéggé vált a családba, és bizalmas barátjává lett a cárnénak. Mivel Alexandra cárnét külhoni származása és visszahúzódó természete miatt az oroszok sosem szerették, Raszputyin, az új kedvenc is országos ellenséggé vált. Mindenféle pletyka keringett arról, hogy a sztrelec a cárné szeretője, vagy, hogy az ő meghallgatása nélkül az uralkodói pár országos ügyekben sem hoz döntést.

Raszputyin magánélete a fővárosban is botrányos volt, hírhedtek voltak vacsorái, melyek sokszor társasági orgiába fulladtak. A tágabb cári családnak kezdett nagyon elege lenni a szent ember befolyásából, és végül két királyi herceg úgy döntött, elteszi őt láb alól. Raszputyin halálának körülményei sem mindennaposak. Az egyik herceg palotájába csalták egy téli estén, megetették több adag ciános süteménnyel, de ez látszólag még csak nem is hatott. A részeg és szédelgő ember így el akart menni, de ezt nem hagyhatták, hát végül „kínjukban” lelőtték, leszúrták, majd a jeges folyóba vetették, láncokkal a nyakán. Azt mondja a fáma, amikor a testet kihalászták a folyóból másnap, hogy elföldeljék, a láncok már nem is voltak rajta, mintha halálából még meg tudott volna ezektől is szabadulni. Így hát Raszputyin, bár állítólag előre megjósolta a cári család későbbi vesztét, a saját sorsát nem kerülhette el.

Google search engine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here