A karfiolA karfiol szulforafánt tartalmaz, ami egy kéntartalmú vegyület. Kimutatták róla, hogy megöli a rákos őssejteket, ezáltal pedig lassítja a tumor növekedését. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a rák őssejtek megfékezésének fontos szerepe lehet a daganatos betegségek feletti ellenőrzés megszerzésében. De azt is kimutatták, hogy a karfiol a kurkuma hatóanyagával, a kurkuminnal együtt segíthet megelőzni és kezelni a prosztatarákot. A szulforafán pedig csökkentheti a kémiailag indukált emlődaganatok kialakulását az állatkísérletek szerint, gátolja továbbá a humán emlőráksejtek növekedését a sejtenyészetekben, ami a sejtek pusztulásához vezet. A karfiolban megtalálható izocianátok is rákellenes hatásúak.Hozzávalók:
- egy nagy fej karfiol
- fél kg darált hús
- egy fej fokhagyma
- egy csokor petrezselyem vagy egy marék szárított
- két bögre rizs
- egy nagy tejföl
- egy dl tej
- egy tojás
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük, sós, forró vízben puhára főzzük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A darált húst sózzuk és kevés zsiradékon fehéredésig fózzük. Beletesszük az aprított fokhagymát és petrezselymet és felengedjük kb 4 bögre vízzel. Ha felforrt, hozzáadjuk a rizst és készre főzzük. A karfiolt leszűrjük. Egy magas falú tepsit kikenünk zsiradékkal vagy olajjal és a karfiol rózsák felét beletesszük, villával szétnyomkojuk. Erre kerül a töltelék, amit lapos fakanál segítségével egyenletesre terítünk a tepsiben. Rátesszük a másik fele karfiolt, azt is szétnyomkodjuk. A tejfölt egy tojással összekeverjük, egy pici tejet tegyünk hozzá hogy lágyítsunk rajta és ráöntjük a rakott karfiolra. Pirulásig sütjük.
