Póréhagyma leves

0
120

A póréhagyma (Allium porrum) az emberiség egyik ősi kultúrnövénye. Ismert zöldségféle volt az ókori Egyiptomban, de a görögök és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották. Napjainkban is népszerű kultúrnövény.

Élettani hatása igen kedvező, magas az ásványi anyag tartalma és számottevő mennyiségű vitamin található benne.

Energiatartalma csekély, de jelentős vitamin és ásványi-anyag forrás. Nagyobb mennyiségben tartalmaz B6-vitamint, C-vitamint, K-vitamint és folsavat. Ásványi-anyag tartalmánál érdemes megemlíteni a vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot. Élettani szempontból fontos további tápanyagok a póréhagymában: cink, mangán, szelén. Nagyobb mennyiségben tartalmaz allicint, amely antibakteriális hatású kénvegyület. Hasznos tápanyagtartalma mellett jótékony hatással bír, az emberi szervezet vízháztartására, koleszterinszintre és magas vérnyomásra.

Hozzávalók: 1 póréhagyma Diónyi vaj Húsleves fűszerkocka Só és bors ízlés szerint 2 evőkanál tejszín és annyi liszt, amennyit megkíván

Elkészítés: A póréhagymát először hasábokra, majd azokat kettévágva szeleteljük, sózzuk és vajon pároljuk. Amikor már áttetsző, négy darab húsleves fűszerkockát dobunk rá és felöntjük forró(!) vízzel. Amikor teljesen megfőtt a hagyma egy tálba teszünk tejszínt és a lisztet. A levesből merőkanállal adagolunk a habarásba, kevergetve hogy átvegye a hőmérsékletét, majd beleöntjük, felforraljuk. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here