Az emberek többsége nem tud rendesen pihenni. A nagy rohanásban, folyamatos online jelenlét mellett egyszerűen elfeledkeztünk róla, hogyan tudnánk kikapcsolni. A probléma hosszú távon komoly gondokat okozhat – állítják szakemberek.

A kellemesen nyugodt körülmények között eltöltött ünnepi időszak után is sokan úgy érezhetik most, hogy alig pihentek valamit. Visszagondolva az elmúlt napokra, kevesen tudják meghatározni, hogy mivel is töltötték el az idejüket – a családlátogatás, baráti találkozók, szilveszteri mulatság, esetleg egy jó kis kirándulás és egyéb közösségi programok mellett vajon mit is csináltak otthoni pihenés címén.

A problémáról a Guardian című brit lap közölt hosszú cikket, ugyanis egyre több szakember szerint az emberek “elfelejtették”, hogyan lehet kikapcsolni. A probléma az, hogy a többség képernyőtől képernyőig vándorol, ha éppen nem kell dolgoznia. Ellenőrzi a Facebook bejegyzéseket, megnézi, milyen új fotók kerültek fel az Instagramra, belekukkant egy hírportál cikkeibe. Majd ha megunta, bekapcsolja a tévét. Hacsak nem ment folyamatosan az is az online böngészés mellett.

Hiába az ünnepek, azért elektronikus levelek is érkeztek mindenkinek. Jó esetben az üzleti partnerek, kollégák, főnökség jókívánságival, rosszabb esetben az újabb és újabb feladatokkal. Amelyeket talán nem azonnal karácsony este kellett megcsinálni, arra azonban mindenképpen jók az ilyen tartalmú üzenetek, hogy az ember szabadsága idején is azon járassa a gondolatait, hogy mibe kell majd belefognia a munkahelyén a visszatérés reggelén.

A probléma mindenkit érint, még a hírességeket is. Diane Keaton színésznő a More című magazinnak például azt mondta, “fogalmam sincs, hogy mihez kezdjek magammal, amikor egy hét szabadságot kapok”. Gwen Stefani amerikai énekesnő a Stylist elnevezésű lapnak adott interjújában egyenesen így fogalmazott a tétlenségről: “egy kicsit pánikba esem, vagy azon kezdek el gondolkozni, milyen feladat vár rám hamarosan”. Egy másik híres személyiség, a Tesla, a PayPal és más világszerte ismert cégek és újítások atyja, Elon Musk arra a kérdésre, hogy mit csinál, ha munkahelyén befejezi a feladatait, azt felelte: „általában még többet dolgozom”, jelentős részben otthon.

Túl sok körülöttünk a kütyü, a digitális impulzus, a feladat, és a figyelem folyamatos megosztása is teljesen általános dolog. Az Ofcom nyári kutatása szerint a britek – hasonlóan más nyugati országok lakóihoz – átlagosan minden 12. percben ránéznek a telefonjukra, ellenőrzik üzeneteiket, leveleiket, vagy csak rutinból bekapcsolják, hogy van-e valami újdonság számukra. A megkérdezettek 43 százaléka mondta azt, hogy saját meggyőződése szerint is túl sok időt tölt a képernyő előtt, a kütyük szinte minden családi vagy baráti találkozót vagy beszélgetést megzavarnak legalább egyszer.

Rahel Andrew klinikai pszichológus a lapnak nyilatkozva azt mondta, praxisában tapasztalja, hogy évről évre nő a kütyüfüggők száma. „Sokak számára egyszerűen lehetetlennek tűnik, hogy kikapcsolódjanak, ne foglalkozzanak a készülékükkel, egyszerűen csak pihenjenek.” A probléma nem csak a felnőtt korú, már dolgozó lakosságot érinti, a szakember 12-70 év között minden korosztályban hasonló tendenciákat tapasztalt. A többség néha el is vész a digitális világban: kicsit nézegeti ezt, aztán azt az applikációt, végül pedig lefekvéshez készülődve nem tudja megmondani, mivel is töltötte el otthon azokat a hosszú órákat. A pihenés kimarad az életéből.

David Morgan pszichoanalitikus szerint az emberek elfelejtették, hogyan pihenjenek, hogyan érezzék jól magukat, aminek súlyos következményei lehetnek. „Az emberek megszokták, hogy folyamatosan figyelniük kell valamire, így nem tudnak önmagukra, saját énjükre koncentrálni.” Mindig valamivel foglalkoznak, amiről úgy érzik, hogy azt kellene tenniük. Kikapcsolni sosem mernek.

A lap néhány tippet is ad, hogy ismét élvezni tudjuk a szabadidőnket. Azt javasolják például, hogy családi rendezvényen mindenki kapcsolja ki a telefonját, vagy tegyék le egy kupacba, elnémítva.

Érdemes elgondolkodni azon, gyermekként mi szórakoztatott minket a legjobban. Ha megvan az évtizedekkel ezelőtti élmény, ki kell újra próbálni, vagy valami hasonlóba fogni – kütyü nélkül. És ha ezeken túl vagyunk, egyszerűen vesszünk el a világban. Elég bemenni a belvárosba, vagy ellátogatni egy ismeretlen településre, és ott elektronikus eszközök nélkül bolyongani az utcákon, parkokban – a közösségi oldalak tanulmányozásához képest akár egy óra alatt is sokkal több élményben lehet része mindenkinek.

(csalad.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here