Annyi munkahelyet teremtünk, amennyit a koronavírus elpusztít – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délben a gazdaságvédelmi akcióterv újabb elemeinek az ismertetésekor.

A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedéseket ismertetve kiemelte: egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és a gazdasági következményekkel, „menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről”. Most olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amelyek átsegítenek az előttünk álló nehéz szakaszon, ezért kidolgoztunk egy gazdaságvédelmi akciótervet – közölte.

Tíz év megfeszített és szívós munkával már éppen egyenesbe jöttünk”, amikor a koronavírus-járvány megérkezett Európába és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk. A helyzet igazságtalan, nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon, hogy komoly kihívással kell szembenéznünk – mondta Orbán Viktor.

Nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül

Nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül; sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra – tette hozzá Orbán Viktor. A kormányfő közölte: Palkovics László, innovációs és technológiai minisztert arra kérte, hogy az egész program koordinálását, irányítását végezze. Emellett – folytatta – Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter dolga az lesz, hogy az állami vállalatokat lendületbe hozza és bekapcsolja a gazdaságvédelmi akciótervbe. Varga Mihály pénzügyminisztertől pedig mindannyian azt várjuk, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat és garantálja a költségvetési fegyelmet – tette hozzá.

Nehéz időket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül; sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra” – tette hozzá.

2,7 százalék lesz az idei költségvetési hiány

A 2020-as költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeli a kormány.
A kormányfő közölte, a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzet miatt el kell térni a 2020-as költségvetéstől.

Az erről szóló rendelet a nap folyamán megjelenik – közölte.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, 10 éve a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás mellett horgonyoztunk le és ezt a horgonyt most sem szedjük fel.

450 milliárd forint beruházások támogatására

Orbán Viktor hozzátette: a kormány 450 milliárd forinttal támogatja a beruházásokat Az intézkedés a munkahelyteremtést szolgálja a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben.

A miniszterelnök ötpontos gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be, amelyet hétfőn indít a kabinet.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
hirado.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here