Nekünk királyi kastélyunk van, a briteknek pedig világrekorder királynője: II. Erzsébet

0
1967

Hinnénk-e, hogy II. Erzsébet immáron betöltötte a 92. évét? Persze a királyi nagymama, édesanyja 100 évén túl is virágszínekben ragyogott, így őfelségének még abszolút van ideje, sőt. Mindemellett II. Erzsébet világrekorder, ha ez kicsit profánul hangzik is, hiszen most már ő az angol történelem valaha volt leghosszabban uralkodó koronás fője, megelőzve ezzel még Viktória királynőt is.

Hihetetlen ez az életút, generációkon átívelő, és olyan, mintha örökké tartana. A királynő 1926-ban született, tehát már fiatal hölgyként élhette át a II. világégést. 1952-ben került a trónra, második egy olyan ikonikus névvel, mint Tudor Erzsébet, aki, az első, mindmáig az angol történelem legtiszteltebb uralkodója, a angol történelmi aranykor megtestesítője.

Erzsébet alatt 14 miniszterelnök szolgált, és ő bízhatta meg kormányalakítással az első angol női miniszterelnököt, a Vaslady-ként is emlegetett Margaret Thatchert. Átélt politikai és családi viharokat, de népszerűsége és ismertsége töretlen, nem csak egy szimbólum, de az ország legjobban eladható turisztikai „attrakciója” is. Érdekes karakter, rezzenéstelen arcú uralkodó, erőteljes személyiség és mosolygó nagymama is egyben – utánozhatatlan.

Mivel élete bizonyára köteteket tölt majd ki, számunkra nem maradhat más, mint képeivel érzékeltessük, Erzsébet, ezen a néven a második, szinte örök. Szinte örök, de mindenképpen utolérhetetlen.

     

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here