és ez 2020-ban méginkább aktuális. A majd 3 hónapos karantén után végre kiszabadul az ember. A hosszantartó hüvös és esös idö után végre itt a nyár. Mindenki vágyik a napra, pihenésre és a strandolásra. Persze, manapság a vírushelyzetböl fakadó kételyek mindenki fejében ott keringenek. Utazzunk külföldre a tengerre, vagy maradjunk inkább itthon a mi kis tengerünkön, a Balatonon?! Hol biztonságosabb, vagy hol milyen korlátozásokkal kell számítanom nyaralás közben. Persze az sem mellékes, hogy mit kapok a pénzemért? Nos, ebben szeretnénk egy kis segítséget adni.

Az árakat tekintve ha pl. Balatonalmádit nézzük, a közkedvelt strand nasi a lángos 500 és 1000 forint között mozog. Vannak olyan árusok, akik három éve nem emeltek az áron, pedig a munkadijak emelkedtek. Egyetlen pozitivuma a vírusnak, hogy munkaeröböl hiány a Balatonon az idén nincs.

Balaton-part egyik legjobb halsütőjében Balatonlellén a sült hekk 420 Ft/10 dkg, a keszeg 390 Ft/10 dkg, míg palacsintát már 250-350 Ft/db áron kapunk.

Az egyik fonyódi lángosos- és palacsintázóban például a leginkább közkedvelt a sajtos-tejfölös lángos 840 Ft a palacsinta szintén 250-300 Ft/db közt kapható.

A strandokon a mobilárusoknál egy kürtöskalács 1000 forint.

„Körülbelül tizenöt százalékkal kellett emelnünk“– számol be az egyik italt áruló Balatonalmádi büfés – „de mindez leginkább az importált italoknál érvényes a magas euró árfolyama miatt“.

Azért hallani elszállt árakról is, például egy menőbb vendéglőben két személyre huszonhétezer forint egy előétel, hal mint föétel, és egy üdítő. Egy fiatal csapat pedig azt panaszolta, hogy Almádiban ketten hatezret fizettek két kolbászért meg az italért, ami máshol alig négyezerből kijött volna.

A négy balatonalmádi strand jegyárai 10 százalékkal emelkedtek, de ennek példálul nincs köze a vírushoz. A városi testület még korábban döntött róla. Egész napos felnőttjegy 1000 Ft, a „visszatérő” jegy 1200 Ft, a családi 3000 Ft-ba kerül. Az idénybérlet azoknak, akiknek a lakóhelyük Almádiban van, 5000, másoknak 19 ezer forint. Az idei legolcsóbb, csupán 500 Ft-os belépöt Tihanyban, Fonyódon és Révfülöpön találjuk.


2020-as strandbelépök árai (Forrás: Balatontipp.hu)

S végül nézzünk pár konkrét étel és ital árat Balatonalmádiból:
csapolt sör (5 dl): 600 Ft;
ásványvíz (5 dl): 400 Ft;
szénsavas üdítő (5 dl): 550 Ft;
kávé: 400 Ft;
capuccino: 600 Ft;
folyóbor, olaszrizling (1 dl): 200 Ft;
lángos: 500 Ft;
palacsinta: 200 Ft;
főtt kukorica: 500 Ft;
hot dog: 750 Ft;
hamburger: 800 Ft;
gyerekmenü (dínószelettel): 1690 Ft;
cigánypecsenye: 1750 Ft;
sült kolbász (db): 1200 Ft,
hekk (10 dkg): 590 Ft;
csavart fagyi: 450-650 Ft;
gombóc fagyi: 300 Ft.

A vendégeket tekintve leginkább hazaiakkal találkozunk. Nincs „tömegnyomor“. Egy fagylaltos szerint „Kizárólag pestiek, veszprémiek és győriek jönnek. Külföldröl legfeljebb a szlovákiai magyarokat ismerem fel az ízes beszédükről”.

„A tavasz és a június nagy része kiesett. Négy hétvégét a vírus vitt el, négyet az időjárás. Most, hogy végre meleg van, az ilyenkor szokásoshoz képest erős a forgalom, szinte csak magyar szót hallok, az a néhány német vendég pedig harminc éve idejár, akiknek nyaralójuk van itt“
– meséli egy Balatonalmádi büfés.

Nos, remélem sikerült mindenkit meggyözni, hogy érdemes a magyar tengerre utazni az idén is, ha a vírushelyzet következtében, vagy egyéb bármi okból nem tudunk, vagy nem akarunk külföldre menni nyaralni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here