NAGY KATALIN CÁRNŐ, AKIT FŐLEG AZÉRT UTÁLTAK, MERT NEM FÉRFINAK SZÜLETETT

0
165

Nagy Katalin cárnő uralkodásával megingatta egész Európa férfiuralomra épülő rendszerét — és meg is bűnhődött érte. A korabeli mondás szerint nem egy ló, hanem a szexizmus volt az, ami ledobta trónjáról. 

Hogy az a szegény ló miként jön a képbe)? Az úgy lehet, mi szerint a vasakaratú cárnét annyira nem szerették Európa szerte, hogy a legocsmányabb szexuális vádakkal illették. Kétségtelenül falta a férfiakat, egyszerre több szeretője is volt, csak mert megtehette. De hogy állatokkal is közösült volna, az olyan képtelenség, amit a korszak hímsoviniszta fröcsögése szórt a befolyásolhatatlan, vasakaratú asszonyra. Halála köré is csúnya legendát szőtt a gyűlölet, pont ezt a  lovas történetet, ami miatt állítólag elhalálozott. A valóságban, az orvosi leírások szerint, talán stroke érhette éppen a toaleten, de még ágyba vitték, mielőtt őrök álomba szenderült.

De hogy ne csak a haláláról szóljunk, el kell mondjuk, hogy a 18. század Oroszországának trónján több mint 30 évig egy olyan vasököllel kormányzó asszony ült, aki az utókortól a  Nagy Katalin nevet kapta. A cárnőt az egyik legnagyobb orosz uralkodóként tartják számon, aki sikeres háborúkkal növelte országa területét, páratlan építkezésbe fogott, műkincs gyűjteménye világhírű volt. Még is, vagy pont az előbbiek miatt, a kortárs uralkodók halála után erkölcsileg keresztre feszítették.

Lássuk, kik és miért keltették a cárnő rossz hírét.

A féltékenység nagy úr, Katalin női uralkodóként ért el olyan Európa-politikai és hadászati sikereket, melyek a kortárs férfi uralkodóinak sem sikerültek. Egyik jelentős ellenlábasa, Nagy Frigyes porosz uralkodó kifejezetten gyűlölködve írt róla, ha leveleiben említette. A cárnét nemi szerve által vezérelt nőcskének tartotta, aki kegyeltjeit beengedve a politikába kormányzott. Frigyesnek persze főleg az nem tetszett, hogy Katalin vezetésével Oroszország nemzetközi befolyása jelentősen megnőtt, így borítva fel a korábban kialakult európai egyensúlyt.

A cárnő hatalmát eredendően is egy olyan katonai puccsnak köszönhette, ahol aktuális szeretője, Orlov tábornok vezette az inkompetens cár, Katalin férjének trónfosztását megvalósító akciót. A szeretők a cárnő uralkodása során végig jelentős befolyást kaptak, de pont azért, mert Katalin bízott bennük, hogy nem árulják el, nem pedig azért, mert a nőt szexualitása irányította. Katalin tehát gyakorlatilag szeretői által uralkodott, hátrébb szorítva ezzel a hagyományos orosz főnemeseket, hiszen bennük nem is bízhatott, mert sosem szerették. Nem szerették, mert nő volt, mert német születésű hercegnőként feleségnek érkezett az udvarba, mert okos volt és vezetésre termett.

Külön gondolatsort érdemel életében az a férfi, aki az idős cárnő szívét ejtve rabul legnagyobb szerelmévé és legmagasabb rangra emelt udvaroncává vált. Grigoríj Patyomkin kemény katona volt, aki a török elleni harcban tüntette ki magát és rajongott a nőért, a fáma szerint önmagáért, nem a hatalmáért imádta. Legendás a szerelmük, s persze a korabeliek legendásan sok pletykát kreáltak kapcsolatukról.

Egy emberöltőt uralkodott tehát Katalin, minden oroszok leghíresebb cárnője. Legnagyobb bűne az volt, hogy nőnek született, férfiakat vezérelt férfiak által egy férfiak uralta világban, s más nem tudta bekorlátozni, csak végül a halál.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here