MIÉRT TÜNNEK EL A FECSKÉK

0
106

Nemrégiben a legnagyobb közösségi oldalt is bejárta az egyik magyar madármentő állomás felhívása, hogy segítsük zord időjárás miatt bajba került fecskéket. Sajnos a fecskepusztulás hazánkban több éves tendencia, mely többféle okra vezethető vissza.

Sokkoló az a megállapítás, melyet a Magyar Madártani Egyesület tett közzé, mi szerint 2020-ra teljesen eltűnhetnek a fecskék Magyarországról. Az okok összetettek, lássuk, melyek ezek.

A globális klímaváltozás nem kíméli a velünk élő természetet, növények, állatok egyaránt megszenvedik azt. Hektikussá vált a honi időjárásunk is, sokszor követik tavasszal vagy nyáron a több hetes száraz időszakokat özönvízszerű napokig tartó esőzések. A fecske táplálékát röptében kapja el, ha hosszasan esik, szárnyas eledele nem tud felszállni, s elég 1-2 napos éhezés, hogy a fiókái elpusztuljanak.

Csökken a madár élettere, hiszen ha csak egy egyszerű okot veszünk alapul, a növekvő városok betondzsungelében, a természetes talajt szabadon nem hagyó építkezések és térkövezések okán a kis állat nem talál sarat, földet, amiből a fészkét megépítheti. Az épületek sem fecskebarátok, hiszen nincsenek tetőzugok, jól védett ereszek, ahol ahová a madárka utódait telepítheti.

Sajnos az ember lakókörnyezetében egyre kevésbé tolerálja a fecskéket, hiszen ezen aranyos kis madarak fiókáikkal együtt bizony nagy mennyiségű ürüléket termelnek maguk alá. Gyakran a botor ember leveri a fészket, pedig egy egyszerű falappal, egyéb felfogó eszközzel megóvhatná a falat vagy a járdát a piszoktól.

Pusztul tehát ez a kedves kis állat, ha igazak a borúlátó előrejelzések, jövőre már egyáltalán nem is találkozhatunk vele Magyarországon. Tegyünk meg hát mindent a védelmükben, nem csak a biodiverzitás óvása, hanem természeti szépségeink, honos állatfajaink megtartása érdekében is. S legfőképpen, ha bajba jutott madarat találunk, értesítsük az erre szakosodott madármentőket, akik hozzáértően kezelik majd a helyzetet. Olyan kis segítséggel olyan sokat tehetünk, ne habozzunk, mert a fecskéket szeretni kell. A fecskék a mieink, és remélhetőleg még sokáig azok is maradnak.

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here