A virológusok határozottan figyelmeztetik, hogy a koronás járvány még nem ért véget. A második hullám még pusztítóbb is lehet, mint a fertőzések első hulláma.

A kancellár figyelmeztetése lenyűgöző volt. “Nem szabad mérlegelnünk egy másodpercig sem a biztonságban” – mondta Angela Merkel hétfőn. Németországban az első enyhítés a korlátozások a héten lépetek hatályba. “Kár lenne, ha a korlátozás lazítása a tisztánlátás visszaesése lenne” – mondta Merkel.

Az ország jelenleg óvatosan próbál visszatérni a normál helyzetbe. Nyilvánvaló, hogy ha a fertőzések száma ismét hirtelen növekszik, elkerülhetetlen lesz újra a korlátozás. “Továbbra sem tehetünk úgy, mintha a probléma megoldódott volna.” – mondta Lars Schaade, a Robert Koch Intézet alelnöke. Ha az esetek száma a jövőben jelentősen növekszik, “az egészségügyi rendszert még mindig nagyon gyorsan meg lehet terhelni”

Még nem világos, hogy, mikor és milyen erősen lép fel egy második koronahullám. Számos szempont játszik szerepet itt, például annak kérdése, hogy vajon gyengül-e a fertőzés folyamata a nyári hónapok magasabb hőmérséklete miatt.

Christian Drosten, a berlini Charité virológus nemrégiben kifejtette, hogy miért lehet a második hullám jelentősen problematikusabb, mint az első. A németországi járvány kezdetén az esetek nagyon egyenetlenül oszlottak el. A súlyosan érintett területeken, ahol a kórokozó átlag feletti terjedése volt a karneválok, sörfesztiválok  vagy a visszatérő sí-nyaralók révén.

Ha Drosten szerint a fertőzések újra előjönnek, ennek meg kell változnia – mivel a kórokozó jelenleg a jelenlegi korlátozások takarója alatt terjed, csak lassabban. “Hirtelen egy hónapon belül olyan fertőző hullám lehet, amelyre nem számítottál” – mondta a virológus. Még ha a szaporodási tényezőt akkor is körülbelül 1 körül tartottuk (ez azt jelenti, hogy egy Covid 19-es ember egyszerre egy egészséges embert fertőz meg), a következmények drasztikusak lehetnek.

Az amerikai fertőzéskutató ügynökség vezetője szintén figyelmeztet

“Még mindig a járvány kezdetén vagyunk, sokan elfelejtik” – mondta Melanie Brinkmann, a braunschweigi Helmholtz Fertõzéskutató Központ virológusa a SPIEGEL-nek. “A kormány most rossz jelzést adott a lazítással, és attól tartok, hogy sokan nem fogják olyan komolyan venni a vírust.” Ha ez megtörténik, Németország hamarosan visszatér, oda ahonnan indult – figyelmezteti Brinkmann .

A második hullám iránti aggodalom az USA-ban is növekszik. Robert Redfield, a CDC-járvány vezetője attól tart, hogy a kórokozó megnövekedett visszatérése egybeeshet az influenza-szezonral. “Lehetséges, hogy a vírus nemzetünk elleni támadása jövő télen még nehezebb lesz, mint amit most tapasztaltunk” – mondta Redfield a Washington Post interjújában . A washingtoni kormányzati ügynökségeknek és az államoknak addig ezt az időt kell felhasználniuk a felkészülésre. Nemcsak a tesztelési kapacitás bővítésére és a fertőzött emberek kapcsolattartásának nyomon követésére, hanem arra is, hogy el kell magyarázni az embereknek, hogy továbbra is be kell tartaniuk a kapcsolattartási és távolsági szabályokat.

Egy ideje a “Washigton Post” a második hullám veszélyeire is történeti pillantást vetett. Pontosabban, Denver városáról szól, a spanyol influenza idején 102 évvel ezelőtt volt. Az első esetek 1918 szeptember végén történő megjelenése után egy héttel később szigorú betegségvédelmi szabályokat vezettek be. A negatív eredmények tíz nap elteltével jelentkeztek, miután a november 11-i korlátozásokat visszavonták. A betegségek száma ezután ismét nőtt. Valójában a második hullámban Denverben nemcsak a teljes népesség egy főre jutó fertőzésének mintegy 50% -kal volt több, hanem a városban a fertőzés időtartama is jelentősen hosszabb volt. Olyan városokban, mint Kansas City, Milwaukee és St. Louis, a betegség visszatérése halálosabb volt, mint az első megjelenése.

A Covid-19-el kapcsolatban szintén erre kellene gondolni. Jelenleg a szingapúri példából látható, hogy a betegség visszatérhet. A március eleji napi néhány maroknyi új fertőzésből mára jelentősen meghaladják az 1000-et .

Új-Zéland viszont nem akarja átélni a betegségek második hullámát. A viszonylag ritkán lakott ország vállalta, hogy nemcsak a Sars-CoV-2 kórokozójának elterjedését akadályozza meg, hanem teljes mértékben megállítja azt. A vírusnak “nincs szuperhatalma” – mondta Helen Petousis-Harris, az aucklandi egyetem vakcinát kutatója az AP-nek .

Ezt a világ legalább egy helyén elérték. A grönlandi sarkvidéki sziget jelentése szerint jelenleg nulla korona-eset fordul elő .

forrás:AP/Spiegel/WP
foto:pixabay

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here