Az első tünetek jelentkezése előtt előre jelezhető a várható memóriavesztés. Egy harvardi kutatás szerint a stressz leküzdése szempontjából kulcsszerepet játszó hormon, a kortizol szintje mutathatja meg előre a veszélyt.

A kortizol szintje alapján meghatározható lehet, hogy a középkorú emberek közül kire vár a közeli jövőben memóriavesztés, vagy agyi kapacitásának csökkenése – írta a kínai China Daily a Neurology című szaklap cikkére hivatkozva.

A mellékvese által termelt hormon fontos szerepet játszik a stressz leküzdésében, éppen ezért szokták antistressz-hormonként is emlegetni. A túlterhelés egyik hatása, vagyis a kevés pihenés és a túl sok feszült helyzet a mellékvese “kifáradásához”, ezzel a kortizol szint csökkenéséhez vezethet. Ettől fáradékonyabbá, ingerlékenyebbé, szorongóbbá válhat az ember, nem mellesleg a nőknél nehezíti a megtermékenyülést is.

A Harvard munkatársai azonban most azt találták, hogy amennyiben az emberi szervezetben a másik irányba borul fel a hormonszint, vagyis túlságosan sok a vérben a kortizol, az hosszabb távon az agyi tevékenység visszaesését jelzi, vagy okozza. “A kortizol olyan meghatározó jelentőségű az emberi szervezetben, hogy mindenképpen érdemes behatóan tanulmányozni az agyra gyakorolt hatását” – mondta a kutatást jegyző Justin B. Echouffo-Tcheugui.

Összesen 2231, átlagosan 49 éves embert vizsgáltak meg, és egyikük sem szenvedett még demenciában. A kutatás elején mindenkivel pszichológiai tesztet, memória felmérőt végeztek, elemezték a gondolkodását és csináltak vérvizsgálatot is. Nyolc évvel később ugyanezen az eljáráson mentek keresztül a résztvevők. Ekkor a több mint kétezer embert három csoportra osztották annak alapján, hogy alacsony, közepes, vagy magas szinten volt-e a kortizol a szervezetükben. A résztvevők agyát is vizsgálták MRI-vel.

A kutatásban résztvevők nemét, életkorát, dohányzási szokásait és testtömeg-indexét is számításba véve azt találták, hogy a magasabb kortizol-szintű emberek sokkal alacsonyabb pontszámot értek el a memória és gondolkodást igénylő teszteken, mint azok, akiknek ez a hormonszintje átlagos volt.

“A kutatásunk eredményeképpen olyan vizsgálatok elvégzésére lehet módunk a jövőben, amelyek már a memóriavesztés első tünetei előtt előre jelezhetik ezt a folyamatot, lehetőséget adva akár orvosi beavatkozás megkezdésére is” – magyarázta a kutatásvezető, Justin B. Echouffo-Tcheugui.

(csalad.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here