A koronavírus-világjárvány alatt a betegek kezelése mellett az egészségügyi intézményeknek és szervezeteknek az egyik legnagyobb problémát azoknak az embreknek a felkutatása jelenti, akikkel azonosított fertőzöttek találkozhattak. A Google és az Apple éppen ennek a megoldására készít egy rendszert, mely az adatvédelmi aggályok ellenére az eddigi leghatékonyabb fegyver lehet a vírus ellen folytatott harcban.írta a The Verge.

Hogyan működik?

Amikor valaki olyan új betegségben szenved, mint az idei koronavírus, a közegészségügyi dolgozók megpróbálják megakadályozni a terjedést azáltal, hogy felkutatják és karanténba helyezik mindenkit, akivel a fertőzött személy kapcsolatba került. Ezt nevezzük kapcsolattartás-nyomon követésnek.

A rendszer rögzíti az érintkezési pontokat anélkül, hogy helyadatokat használna

Alapvetően az Apple és a Google egy automata kapcsolattartó nyomkövető rendszert fejlesztett. Ez különbözik a hagyományos kontakt-nyomkövetéstől, és valószínűleg akkor leghasznosabb, ha a hagyományos módszerekkel kombinálják. Mivel az Apple és a Google a fejlesztője, ennek a funkciónak egy része az operációs rendszer szintjén az Android és az iPhone készülékekbe is beépül. Ez lehetővé teszi, hogy ez a műszaki megoldás több mint három milliárd telefon számára elérhető legyen szerte a világon.

A rendszer lehetővé teszi, hogy a telefon naplózza a közelben lévő többi telefont.  Más hatótávolságon belüli telefonok megkapják ezt a kódot, és megjegyzik azt, létrehozva egy naplót a kapott kódokról és azok kézhezvételének időpontjáról. Amikor a rendszert használó személy pozitív diagnózist kap, dönthet úgy, hogy az azonosító kódját egy központi adatbázisba továbbítja, ami a bluetooth-on keresztül érzékelt találkozások alapján értesítheti azokat, akik ki voltak téve a fertőzésnek. A felhasználók ezután az országukban hatályos intézkedések alapján járhatnak el.

forras:the verge/hirado.hu

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here