MARILYN MONROE HALÁLÁNAK TRAGIKUS TÖRTÉNETE

0
811

A rendőrség balesetet állapított meg, a halottkém öngyilkosságot. Az összesküvés elméletek kedvelői azonnal gyilkosságot kiáltottak. De mi a valóság Marilyn Monroe halála körül?

Marilyn korának szőke szexszimbóluma volt, az is ismerte, aki egy filmjét sem látta. Férjei, barátai mind hírességek voltak, ahol megjelent, az rögtön fontos társasági eseménnyé vált. Nem csoda, hogy amikor 1962-ben, 36 éves korában meghalt, azonnal felröppentek a meggyilkolásáról szóló hírek.

Lássuk hát, mi az igazság a híresség halálával kapcsolatban.

1962 augusztus 5 éjszakáján Eunice Murray, Monroe házvezetőnője arra ébredt, hogy a színésznő hálószobájában még mindig ég a villany, ami hajnali 3-kor nem volt megszokott. Mivel a dolog zavarta, odament a szobához, de az ajtót zárva találta, így kopogott, szólongatta a sztárt, de az nem válaszolt. Hosszas próbálkozás után, mivel tudta, hogy a nő bent van, úgy döntött, értesíti annak pszichiáterét. Dr. Ralph Greenson meg is érkezett, s betörve a háló ablakát Monroet meztelenül fekve az ágyon találta. Mivel az ágy melletti asztalka gyógyszeres üvegekkel volt tele, azonnal értesítették a nő orvosát is. Dr. Hyman Engelbert meg is érkezett, s rövidesen, hajnali fél ötkor megállapította a halál beálltát, majd értesítette a rendőrséget. A tragikus hír villámgyorsan elterjedt, így napfelkeltekor a ház körül már nyüzsögtek az újságírók.

A testet boncolásra elszállították, s még aznap a halottkém kiadta jelentését, mely alapján a halált a szervezetbe bevitt nagy mennyiségű altató és nyugtató okozta. Azt is meg lehetett állapítani, hogy a gyógyszerek egyszerre kerültek bevételre, ami miatt a jelentés az öngyilkosságot valószínűsítette.

Maliryn Monroe zavaros magánélete

A csillogó külső mögött a színésznő felkavaró érzelmi múltat palástolt, melynek gyökerei gyerekkorába nyúltak vissza. Az 1926-ban Norma Jean Mortensonként anyakönyvezett fiatal lány sok nevelőszülőt megjárt, zaklatott gyermekkora volt. Igen korán férjhez is ment, hogy ez hozzon számára viszonylagos függetlenséget, persze hamar el is vált. A nő, immáron Marilynként, az 1950-es évek egyik legcsillogóbb filmsztárává és szexszimbólumává vált, de a mosolygós milliomos lét sem tudta vele feledtetni eredendő lelki bajait. Kezdetektől meglehetősen önpusztító életvitele volt, lelki bajaira az alkoholban és a drogokban talált enyhülést. Egyik barátja felidézett egy párbeszédet, mely hűen jellemezte ezt a fajta önsors rombolást.

„ Láttam, hogy Monroe pezsgőzik, és az első pohár után bekap egy pirulát. Mondtam is neki: Marilyn, az alkohol és gyógyszer kombinációja egyszer megöl. – Erre lezserül csak azt válaszolta: De még nem tette meg. – és jött egy újabb pohár, majd egy újabb tabletta.”

Sajnálatos, de tény, hogy ez a fajta gyógyszerfüggőség a színésznőre olyan hatással volt, ami miatt nehezen kezdett el dolgokra emlékezni, képtelen volt élete vége felé a szövegeit megtanulni. Emiatt legutolsó filmje félbe is maradt, mert az állandóan késő és szövegét nem tudó sztárral lehetetlenség volt együtt dolgozni. Mindezek tükrében egészen hihető, hogy az egyre rosszabb hangulatú nőnél egyszerre csak eljött az a pillanat, amikor túl sokat ivott, aztán túl sok tablettát vett be, és ebbe belehalt.

A gyilkosság gyanújának árnyékában

Nem sokkal a halál után Monroe több barátja is kétségét fejezte ki, hogy a színésznő valóban öngyilkos lett. Mindazok, akik kapcsolatban voltak vele a megelőző napokban, állították, Marilyn kiegyensúlyozott, boldog periódusát élte, további filmszerepekre kapott ajánlatokról beszélt, és egy mexikói utazást is tervezgetett. Felmelegítette kapcsolatát korább férjével, a sportsztár Joe DiMaggio-val, aki mindig is szerette, és úgy tűnt, lelkileg végre helyre rázódott. Bár a hivatalos halotti jelentésen nem változtattak, de állítólag úgy találtak nagy mennyiségű drogot a szervezetében, hogy a vivőanyag, aktuálisan a kapszula, nem volt a gyomrában. Az újságírok is hamar rámutattak, nem volt búcsúlevél a halott mellett, ami öngyilkosság esetében kissé furcsa. Idővel egyre többen hitték, hogy nem öngyilkosságról, de gyilkosságról lehet szó.

Összeesküvés elméletek a feltételezett gyilkosság mögött

Zárt körben köztudott volt, hogy a gyönyörű sztár a korszak Amerikájának két legfontosabb emberével is szexuális viszonyt folytatott: ők voltak a Kennedy testvérek, az elnök John és öccse, Robert. A társadalmi elit magánéletében a legfontosabb szabály a diszkréció volt, de a drogok és ital miatt egyre instabilabbá váló Monroe már nem volt megbízható, sejteni lehetett, előbb-utóbb a sajtó is megneszeli a furcsa hármast. Így a gyilkosságban hívőknek a legkézenfekvőbb elmélet az, hogy az elnök gyilkoltatta meg a színésznőt, annál is inkább, mert kevés embernek volt akkor a hatalma, hogy a korszak leghíresebb sztárjának halálát így elrendezze. Az elméletek szerint a halálos dózist injekcióban kapta meg, erre utalhatott a kapszulák hiánya a gyomrában, illetve néhány furcsa horzsolási nyom a nő altestén, aminek okára igazából sosem derült fény.

Évtizedek teltek el a tragikus vég óta, és teljességgel még most sem tudhatjuk a valódi, halál mögötti okot. Egy viszont biztos: Marilyn Monroe azóta sem szűnt meg az örök szőke szexszimbólum lenni, férfi szívek megdobogtatója, és a nők által irigyel csoda.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here