A Földközi-tenger medencéjéből származó majoránna neve vándorszó a latinból. Már az ókorban értékes növénynek számított. Aphrodité istennő kedvelt gyógyfüve volt.

A középkorban gyomorpanaszok és fejfájás ellen, illetve emésztési gondok, puffadás és hasgörcs esetén használták, ezenkívül gyógyító borokat ízesítettek vele. A majoránna az erdélyi konyha egyik igen népszerű fűszere volt, már a 17. század eleji szakácskönyvekben említik. Adják levesekbe, főzelékekhez, különféle húsokhoz, különösen vadas ételekhez.

Ma a majoránna főleg étvágygerjesztő és emésztést segítő hatása révén ismert. A majoránnalevélből készített forrázat köptető, vizelethajtó és izzasztó hatású, oldja a görcsöket, nyugtat és csökkenti a fájdalmat.

Hozzávalók:
6 db cirkecomb
bors
majoranna
egy kis pohár natur joghurt
egy kis olaj
vegyes zöldsaláta mix
pirított hagyma
Elkészítése:
Az olajban összekeverjük a fűszereket és bekenjük vele a csirkecombokat.
Tepsibe tesszük és megsütjük. Grillezni is lehet vagy most én például serpenyőbe sütöttem.
A joghurtot összekeverjük sóval, borssal, a salátára öntjük és óvatosan összeforgatjuk. Tálaláskor megszórjuk pirított hagymával és rátesszük a csikecombot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here