Madách Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

0
1011

Iskolánkról

A VSzC Madách Imre Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma, régi nevén a „202-es” iskola, a kistérség legnagyobb középfokú szakképző létesítménye.

Gépész, vegyipar, elektronika, könnyűipar, szolgáltató, vendglátás-idegenforgalom és kereskedelem-marketing szakmacsoportban, valamint érettségit adó képzésben 798 diák folytatja az idén 66 éves intézményben tanulmányait. A tanulói állomány oktatását 50 pedagógus, a technikai feladatokat 25 dolgozó látja el.

Az iskolánk felvállalta a komprehenzív befogadó átkaroló iskolatípust, -„mindenki iskolája”- így törekszünk arra, hogy minden tanuló számára biztosítsa az érdeklődési körének és jövőbeni elvárásainak megfelelő képzést. Teszi ezt anélkül, hogy a tanulónak le kelljen cserélnie azt az intézményt, amelyben a középiskolai diákéletet megkezdte. Ez arra ad esélyt mindenkinek, hogy saját egyéniségét és képességeit fejleszthesse, biztosítva az átjárhatóság lehetőségét. Az épületegyüttes Gödöllő bevezető szakaszán, 4 hektáros, parkosított területen található. Jó elhelyezkedése (3-as főút, M3, M31 autópályák és HÉV közelsége) miatt könnyen megközelíthető a főváros felől, a péceli, hatvani, és a váci irányban fekvő kistelepülések is a beiskolázási körzethez tartoznak. A távolabb lakó diákok elhelyezését 80 férőhelyes kollégium segíti. A fémipari, elektronika és könnyűipari szakmákban saját tanműhellyel és korszerű technikai felszereltséggel rendelkezünk, a tanműhelyekben szakmai alapozás zajlik. Intézményünk a duális szakképzés elkötelezettjeként arra törekszik, hogy a tanulók valós körülmények között szerezzenek szakmai gyakorlatot, ezért a gyakorlati képzésben tanulószerződés keretében regionális, illetve országos piacvezető cégeknél kerülnek elhelyezésre.

Az iskola története a dualizmus kori boldog békeidőkkel” kezdődött, mikor az ipari forradalom hazánkba is begyűrűzött és Gödöllőn is szükségessé vált az ipari tanulók számára az oktatás feltételeinek kialakítása. A tanoncok részére eleinte a „Jégházban”, majd egy óvodában szorítottak helyet, de a növekvő létszám miatt újabb létesítményeket vontak be a képzésbe. Új lendületét és a mai nevét a múlt század ötvenes éveiben kapta az iskola, amikor is a „vas és acél országa” jelszavában betelepültek a térségbe a nagy állami iparvállalatok és tovább nőtt a szakképzett fiatalok iránti igény. 1971-77 között megépült az iskola napjainkban használt épületegyüttese: a főépület, a kollégium és a tornaterem. A 90-es években hozzáépültek a tanműhelyek, így végre minden egy helyre került. A 34 tanteremben folyó oktató-nevelő munkát 20.000 kötetes könyvtár és korszerű informatikai háttér segíti. Az iskola bővíthető területe, és a jó megközelíthetősége (HÉV, M0) miatt érdemes az innovációra.       Iskolánk célja, hogy hosszú távon olyan képzési profillal rendelkezzen, mely a helyi munkaerő-piaci igényekre válaszolva az itt végzett tanulók munkához jutását is előmozdítja. Emiatt többségében hiányszakmákat oktatunk, illetve 2009. évben megkezdtük a gödöllői térség munkaerő-piaci igényeinek felmérését és az igények alapján 2011-ben a TEVA Zrt. támogatásával vegyészképzést indítottunk, továbbá kereskedelmi képzést szerveztünk a TESCO és a COOP áruházlánc partnerségével. A Siemens Zrt-vel közös hegesztőképzésünk 2013-ban szakképzési díjat nyert. Hagyományosan jó kapcsolatot ápolunk a főváros közlekedési vállalatával, a fehér úti, illetve a cinkotai járműtelepen végzett tanulóink közül sokan a mai napig a cég szakembereiként dolgoznak. Diákjainknak lehetősége van nemzetközi kapcsolatainkon keresztül külföldi tanulmányúton résztvenni. A giessen-i Theodor Litt Schule-val 21 éves testvériskolai kapcsolatban minden évben szervezünk diákcsere programot.Gépész szakmacsoportban jelenleg tananyagfejlesztő munka zajlik a mülheim-i Berufskolleg Stadtmitte iskolával, melynek célja, hogy a Siemens-es diákjaink a magyar mellett nemzetközi bizonyítványt is kapjanak. Ennek keretében 9 ipari gépész tanulónk 2016. szeptemberben “Fachkraft für Metalltechnik” bizonyítványt vehet át.

Tevékenységünk sikerét tanulóink eredményei igazolják, erőfeszítéseinket 2011-ben a szaktárca miniszteri oklevéllel ismerte el.

VSZC Madách Imre Szakközépiskolája Szakiskolája és Kollégiuma
Cím:2100 Gödöllő, Ganz Ábrahám u. 1-3.
OM azonosító:203065
Tel:28/410-690
     28/420-690
fax: (28) 432-409
http://madachiskola.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here