Viselkedési-, tanulási- és lelki zavarokhoz vezethet, ha egy fiatal túl sok időt tölt az okoseszközök használatával – állapította meg egy amerikai kutatás. Az általános vélekedéssel ellentétben a legkisebbek is veszélybe kerülhetnek.

Még járni is alig tudnak, azonban a mai kicsik jelentős része egyéves kora után már ügyesen kezeli az okoseszközöket. Be tudja kapcsolni, váltogatni tud az applikációk között és egy idő után a mesét is el tudja indítani a kütyün, amit a szülők eleinte kuriózumként csodálnak, majd pedig sokan a lefoglalás legjobb módjának találnak. A gyermek legnagyobb vesztére, ugyanis az elsőre érdekes játék, majd komoly tanulás pillanatok alatt válhat romboló hatásúvá. A Preventive Medicine Reports nevű szaklapban megjelent amerikai tanulmányban arra voltak kíváncsiak, hogy a képernyő milyen hatást gyakorol a fiatalok lelki és szellemi egészségére. A megállapítások riasztóak, ugyanis arra jutottak, hogy – túlhasználat esetében – kifejezetten rossz ezen eszközök hatása a fejlődésben lévő emberekre.

A brit Independent című lap a kutatásról azt írja, a tudósok azt találták, hogy akár egyetlen monitor előtt töltött óra után a fiatalok érdeklődése csökkenhet, veszíthetnek az önkontrolljukból, és érzelmileg is instabilabbá válhatnak. Nem mellesleg pedig megnövekszik a hajlamuk a szorongásra és a depresszióra. A megállapításokat mindegy negyvenezer ember, azon belül is 2 és 17 év közötti ifjoncok adataiból, egy amerikai állami felmérés bejegyzéseinek feldolgozása után tették a kutatók.

Arra jutottak, hogy a legnagyobb veszélyben a 14-17 év közöttiek vannak, de kiderült az is, hogy a fiatalabbak jelentős részére is rossz hatással lehet a digitális világ. Az óvodás ifjaknál például összefüggést találtak a megnövekedett médiahasználat és a hisztik, pontosabban az önkontroll időleges elvesztése között. A szorzószám kétszeres volt azokhoz képest, akik nem nyomkodtak kütyüket. Azoknak a 11-13 év közöttieknek a kilenc százaléka, akik minden nap átlagosan egy teljes órát az eszközök társaságában töltenek, csökken az új ismeretek iránti kíváncsiságuk. Minden negyedik ifjoncnál hasonló a helyzet azok esetében, akik napi hét órán át bűvölik a képernyőt.

A szakemberek azt ajánlják, hogy minél kevesebb időt töltsenek a fiatalok a gépek előtt, ez pedig egyértelműen a szülők felelőssége is. Pláne azokban az esetekben, amikor még beszélni nem, vagy csak alig tud a fiatal. Jó dolog, hogy elfoglalja magát, ráadásul a “modern technológiával”, azonban a digitális világban töltött túlzottan sok idő megtépázhatja önbecsülését és rossz hatással lehet a más emberekkel meglévő kapcsolatára.

(Család.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here