LEGGYAKORIBB RÉMÁLMAINK

0
299

Álmodni van, hogy jó, de sokszor rémisztő. Hiszen nem csak szépeket, de rémeseket is álmodhatunk. Vajon mitől jönnek a rémálmok, és milyen esetleges mindennapi gondjaink állhatnak mögötte?

Elvesztünk, vagy csapdába estünk

Ezeket az álmokat könnyű magyarázni, hiszen a való életünkben meglévő megoldatlan helyzeteinkre utalnak, melyeknek foglyai vagyunk. Akár valaki kényszerít bennünket valamire, akár nem találjuk a kiutat egy lehetetlen helyzetből – mindezek visszatükröződése álmunkban az, ha éjjel „csapdába esünk”.

Zuhanunk vagy fuldoklunk

Ilyenkor vélhetőleg életünkben valamilyen ránk kirótt, de megoldhatatlan feladat előtt állunk. Az álomfejtők szerint az ilyen jellegű álmok akár tudatosan is kontrollálhatók: mondogassuk magunknak, hogy nem akarunk leesni, inkább úsznánk vagy repülnénk – és az álombeli cselekmény változhat. Hogy miért? Az ok az, hogy saját álmunkban vagyunk, amit elsősorban magunk alakíthatunk.

Egy gépesített eszközünk rosszul, vagy egyáltalán nem működik

Leggyakoribb manapság az ilyen álmokban, hogy hívnánk valakit telefonon, de nem érjük el, a készülék nem működik, ki sem csöng. Az álmok tudomány szerint az ilyen gondolatmenet olyan való életbeli gondokra utal, amikor egy hozzánk közel állóval megszakad az érzelmi kapcsolat, félreértés történik egy rokonunkkal vagy barátunkkal, és ezt nem tudjuk megfelelően helyre tenni. Ha ez a rémálom visszatér, ideje rendezni problémáinkat szeretteinkkel, megbeszélve mindazt, ami korábban vitákra adhatott okot.

Meztelenül, vagy hiányos öltözékben találjuk magunkat sok ember előtt

Az ilyen álmok valamiféle önbecsülési gondra utalhatnak. Ha az ember úgy érzi, nem tudja kellően palástolni belső érzelmeit mások előtt, nem tudja megfelelően „előadni” magát, akkor szinte meztelen a másik szemében – s valóban az az álmában is. Az ilyen álom szégyenről, sérülékenységről szó, s nehezen megelőzhető, ha csak az életünkben is nem változunk.

Betegség, szerencsétlenség csap le ránk

Az egyik legrémisztőbb álomtípus, amiben betegek vagyunk, vagy természeti csapás ér minket. Ha ilyesmi előjön, nagy gondjaink vannak az életben, melyeket jobb megpróbálnunk minél előbb valahogy megoldani, a saját lelki egészségünk érdekében.

Vizsgázunk, és persze nem tudjuk a választ, vagy a megmérettetés nem sikerül

Nem vagyunk elégedettek a múltban elért eredményeinkkel, úgy érezzük, többre vagyunk hivatottak – ha ez az álom gyakorta visszatér. Ez a rémálom kicsit csapdahelyzet, hiszen múltunkat, akkori csalódásainkat megváltoztatni nem tudjuk, legfeljebb elengedni az emléküket – persze ez a legnehezebb.

Házunkat, vagy ingatlanunkat kár éri, esetleg el is veszítjük

Álomfejtők szerint a ház, az otthon mi magunk vagyunk, ha ilyen álmok kísértenek, tartunk egy elkövetkező problémától, aminek már jelei is vannak. Ilyenkor a megoldás viszonylag közel: előzzük meg a baj, ha lehetséges, a való életben, vagy legalább is legyünk fokozottan óvatosak, ami sokat segíthet.

Megsérülünk, esetleg meg is halunk

Nagyon nyomasztó álom, az biztos. Megdöbbentő módon még is azt tartják erről, hogy az ilyen álom a való életben egy új kezdet eljövetelét jelentheti. A halál egy adott életszakasz lezárására mutat, s egy új kezdetét jövendöli. Paradox módon, ami az életben a legrosszabb, az az álomban szinte pozitív, eltekintve attól, milyen sokkoló is az agynak, ha saját halálát éli át, esetleg szemléli azt az álomban.

Megtámadnak vagy kergetnek

Leggyakrabban visszatérő közös álmunk, szinte mindenkinél előfordul nem is egyszer. Sokféle valós problémára utalhat az ilyen álom, mindennapi stressz, félelmek vagy lélektani nyomás is kivetülhet így.

S hogy elkerülhetjük-e a rémálmokat? Aligha. De ha sokszor sokféle negatívum jelenik meg álombeli lelki szemeink előtt, gondolkozzunk el, talán van még az életünkben javítani valónk.

Google search engine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here