A halakban megtalálható zsírban oldódó vitaminok (A- és D vitamin) segítségével szervezetünk képes semlegesíteni a szabadgyököket, és növelni a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. A vízben oldódó vitaminok közül a B1- és B2-vitamin van jelen, továbbá a halak vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma is jelentős. A tonhal  omega-3 zsírsavakban gazdag, rendszeres fogyasztása védelmet nyújt az életveszélyes szívritmuszavarokkal szemben. Az ilyen zsírok a vérnyomás és a pulzusszám csökkenésével is összefüggésbe hozhatók.  
Hozzávalók:
35 dkg liszt
3 evőkanál olaj (lehet olíva olaj is)
20 grammos sűrített paradicsom
ízlés szerint oregánó és bazsalikom
1 teáskanál só
fél liter meleg víz + 1 teáskanál cukor
fél élesztő
1 kis doboz kukorica
2 doboz aprított tonhal olajos lében (érdemes minőségit venni)
1 paprika
1 nagyobb paradicsom
ízlés szerint (olívabogyó (elhanyagolható)
1 nagyobb fej lila hagyma
Elkészítés:
Egy tálba kimérjük a lisztet és  beleszórjuk a fűszereket (én egy nagyobb csipetnyit szoktam) és összekeverjük. Langyosra melegítjük a vizet, beletesszük a cukrot és az élesztő felét. Amíg felfut, karikára vágjuk a paprikát és a lila hagymát. Ezeket kicsit megpároljuk mert a pizzánk olyan gyorsan megsül hogy ha nem párolnánk kicsit meg ezeket a zöldségeket, nyersek maradnak. A paradicsomot is karikára vágjuk, félretesszük.
A felfuttatott élesztős vizet összekeverjük a fűszeres liszttel és hozzákeverjük  az olajat meg a sót is. Laza, nokedli szerű tésztát kell kapnunk.
Szilikon ecsettel egy nagy gáztepsit kikenünk olajjal és a tálból középre öntjük a tésztát. Enyhén olajos kézzel (hogy ne tapadjon a kezünkhöz) szépen a tepsi  széleire is simítunk a tésztából hogy mindenhova jusson. A sűrített paradicsomot kibontjuk és megkenjük vele a tésztát. Rátesszük a zöldségeket. A tonhalkonzervből leöntjük az olajat és a kezünk segítségével a tonhalat  “rámorzsoljuk” a pizzánkra. Aki szereti olívabogyót is tehet rá.
Előmelegített sütőbe 180 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here