Kedvenc időutazós mozifilmjeink

0
77

Lehet, hogy gyerekes, de középkorú fejjel is imádom a meséket. Persze ez egy kis fogalomzavar, mert az olyan meseszerű filmekre gondolok, ahol valami fantasztikus történik. No és mi is lehetne mesésebb az időutazásnál? Hiszen mindenki szeretné azt, ami mai tudásunkkal még lehetetlen: utazni a történelemben, akár előre, akár hátra.

Lássunk hát egy sort személyes kedvenceinkből, kis ismertetővel, hátha kedvet csinálhatunk azoknak, akik valamelyiket még nem láthatták.

Időkalandra fel!

A „sötét zsaruk” (Men in black) klasszikusaiból a sorozat 3. része jelent egy kis ugrást az egyik főszereplő, a Will Smith által megformált karakter számára az amerikai hetvenes évekbe. Ugyan itt is folyamatosan űrlényeket üldöznek, vagy velük együttműködnek (humanoidok jórészt) , de színes ízelítőt kaphatunk a korszak Amerikájából is, fura divattal és frizurákkal, szabad szerelemmel és szabatossággal, no meg az első űrrakéta kilövésével.

A “Forráskód” (Source Code) koncepciója egy olyan időutazás, ahol egy szinte élőhalott tudatát utaztatják visszafelé az időben, egy adott eseményt megelőzően, hogy a közelgő katasztrófát a főszereplő a merénylő leleplezésével el tudja kerülni, így változtatva meg azt a jövőt, ami a saját jelenének már a múlt. Sokszor kell próbálkoznia, és mindannyiszor meghalnia, mert a merénylet előtt csak percei vannak a megoldás megtalálásához. Hogy életre kelhet-e egy halott test még létező tudata ebben a visszarendelt világban?Aki megnézi, megtudja – én a filmet, különlegessége miatt is, nagyon szerettem.

„Xmen, az eljövendő múlt napjai” (X-Men: Days of Future Past) – klasszikus sorozat, klasszikus sci-fi, kavarodás az időben a túlélésért. A mutánsok közellenséggé váltak, és mivel az emberek létre tudtak hozni egy önfejlesztő mutánsgyilkos robotot, a mutáns emberek túlélésének kulcsa az, ha megakadályozzák a múltban a robot feltalálását és kifejlesztését. Ki is lenne erre alkalmasabb, mint személyes kedvencem, a Hugh Jackman játszotta Farkas, aki belekavarodva a múlt szabadabb világába végül eredményre jut. A „mese”, a látványos jelenetek sora garantált, örök darab ez is.

Doktor Strange (a film címe is ez) nem mindig volt az idő ura, hiszen egyszerű emberként meg kell tanulnia egy különleges titkos szekta tagjaként, mire jó a filozofikus köntösbe bújtatott varázslat. A Benedict Cumberbatch által játszott főszereplő alkata, karaktere viszi végig ezt a furfangos csavarokkal is teletűzdelt történetet, melynek látványvilága, ahogy a történet maga is, varázslatos.

„Looper a jövő gyilkosa” (Looper). Képzelj el egy világot, ahol az elit, a gyilkosok csapata anonim, a jövőből visszaküldött embereket öl, mindegy miért és kit, de ezzel rendkívül jól keres. De mi van akkor, ha a fiatal főhős puskacsöve előtt egyszer csak megjelenik idősebb önmaga? Ha nem öl parancsra, oda a jövő, ő maga is számkivetetté válik. De meg tudja –e ölni valami saját magát, még ha korosabb kiadásban is? A kérdés adott, az ügy és a film még királyabb attól, hogy az idősebb főhőst Bruce Willis játssza.

„Csillagok között” (Interstellar). Minden percét imádtam, és nem csak azért, mert a főszereplő  Matthew McConaughey. A közeli jövőben a földön az emberiség kipusztulása fenyeget a klimatikus változások és a kapcsolt élelmiszerhiány miatt. Kell találni egy új életteret, de emberi léptékkel csak úgy juthatnak el a felfedező bátrak a többezer fényévnyi számunkra lakható bolygók egyikére, ha meghajlítják a teret – azaz találnak egy fekete lyukat, amit mintha „valakik” épp ezért, épp nekünk tettek volna oda. De aki belevág a kalandba, az mindent, a múltját, a családját hátra kell hagynia. Sikerül a küldetés? Megtudhatjuk, ha megnézzük ezt a lenyűgöző fantasztikus eposzt.

’A holnap határán” (Edge of Tomorrow) – ezerszer láttam, megunhatatlan. Földönkívüliek inváziója fenyeget, a furcsa élő-gépszerű támadók legyőzhetetlenek, mert közös tudatuk és vezető entitásuk révén előre látják a jövőt. De mi van akkor, ha a főhős, Tom Cruise megformálásában, halála pillanatában megfertőződik az egyik vezérlény vérével, és at utolsó napját, számtalan halála után, mindig újra éli? Meg kell találni az anyatudatot, meg kell ölni, hogy pusztuljanak vele az idegenek mind – és közben meghalni százszor és százszor, hogy az utolsó nap a végítélet előtt újra induljon, hátha az lesz majd a megoldás kulcsa. Látványos, izgalmas és nagyon kalandos akció sci-fi, időutazás a javából.

A Terminátor és Arnold Schwarzenegger – van-e, ki ezen neveket nem ismeri? Örök klasszikusok és örök időutazók. Lehet a termiátor gonosz, vagy épp a jövő vezére, John Connor megvédésére hivatott, Arni és a karaktere utánozhatatlan, egy gép, aki rettegett, de már-már emberszerű, akivel formálható a múltban a jövő, és aki sajátosan “swarcis” akcentussal jelzi, hogy még visszatér.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here