Csodás képeket találtunk a brit fővárosról, melyben összemosódik múlt és jelen, megnézhetjük, milyen volt a karácsonyi időszak a XX. század első felében, és milyen most.

A fotókat a Getty Images készítette, összemosva múltat és jelent, elgondolkodtató kontrasztot alkotva két korszak között. Láthatjuk, hogyan védték az üzleteket a II. világháború idején, láthatjuk, ahogyan karácsonyi pulykák lógnak egy üzlet ablakában – mindezt pedig keretbe foglalják az ugyanott készült idei képek. Jó szórakozást és kellemes ünnepeket mindenkinek!

Sokszor hallani, hogy minden évben korábban kezdődik a karácsonyi őrület, de ez alighanem kissé félrevezető benyomás lehet, amit bizonyíthat a nyitókép is, melyen 1926-ban a Mikulás érkezik meg az Arding and Hobbs áruház elé – november 2.-án.

Jól látják, a következő képen valóban karácsonyi pulykák lógnak egy üzlet kirakatában a Watling Streeten 1923 decemberében. A friss fotó idén december 11-én készült a járókelőkről.

Alig három hónappal a II. világháború kitörését követően vásárlók nézik a legendás Selfridges kirakatát 1939. december 16-án, jól láthatók az áruházat védő homokzsákok. A kép másik fele ebben az esetben is idén december 11-én készült.

Még a hatvanas években is busszal járták a várost a mikulások, ez a kép például 1960-ban készült a Holbornnál.

Már megint a Selfridges, ezúttal 1935. december 6-án, a háttérben az Oxford Street ünnepi fényeivel.

Előtérben a brit Parlament épülete előtt álló, Lord Beaconsfieldet ábrázoló szobor, de látszik a Big Ben is 1938 szentestéjén, a színes fotó pár napja készült a Parliament Square-en.

1948-as a következő fotó, melyen két rendőr nézi a Norvégiától a II. világháborús segítségért ajándékba kapott karácsonyfát a Trafalgar téren (a szép hagyomány azóta is él).

Végül egy 1955-ös képpel búcsúzunk, melyen az alumíniumból készült, hóesést megjelenítő dekoráció látható a Regent Streeten. Az idei fotó december 16-án készült és az ünnepi vásárlást intéző tömeget mutatja meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here