Sokat halljuk, főleg az idősebbektől, hogy a „mai fiatalok” szinte hozzá vannak ragadva a telefonjukhoz. Ennek megvannak az előnyei, de a hátrányai is: a párkapcsolatokat például olyan próbának teszi ki a folyamatos online jelenlét, amit gyakran nem állnak ki.

A téma az idei az idei Youth Hungary Konferencián is szerepelt: Juhász Béla Szilárd, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ online mentálhigiénés tanácsadója Az online tér hatása a párkapcsolatokra című előadásában. Szavai szerint az Y és a Z generáció is előszeretettel használja a közösségi oldalakat, de vajon mennyire valósak ezek az Instagram- vagy Facebook-profilok?

Instagram és Facebook: ez a valóság?

„Vegyétek elő a telefonotokat és mondjátok el, hány százalékban tükröznek titeket a különböző közösségi oldalakon található profiljaitok. Teljes mértékben? Nos, akkor azt kérdezem: rajta van a csúnya arcod is? Amikor sírsz, vagy szomorú vagy valami miatt? Ugye, hogy nincs” – mutatott rá Juhász Béla a közösségi oldalak valódi természetére.

Hozzátette: az interneten mindenhez hozzáférünk, látjuk a tökéletes alakot, hogy néz ki ma a legcsinosabb lány és a leghelyesebb fiú – így pedig ezek az oldalak hatalmas nyomást gyakorolnak a felhasználóra. Ennek hatására mi is úgy érezzük, hogy minden feltett fotónak, a rólunk sugárzó képnek a lehető legtökéletesebbnek kell lennie.

Társas magány: amikor hozzáragad a telód a kezedhez

Amikor egy kapcsolat működik, ki-ki rohan és éli az életét: dolgozik vagy tanul. Aztán hazamegy, rázuhan a kanapéra, elkezdi pörgetni az Instát vagy a Facebookot, és tudomást sem vesz a partneréről. Nem beszélget vele, nem kérdezi meg a napjáról, ezt pedig a másik fél nehezen tűri. Kialakul a bizalmatlanság, féltékenység, ami akár azt is jelentheti, hogy a pár egyik vagy mindkét tagja elkezdi nézegetni a másik üzeneteit, telefonhívásait, közösségi oldalait.

Miután rájöttek a felek, hogy nem akarnak vagy nem tudnak tovább együtt maradni, az bárki számára láthatóvá teszik, hiszen számos Insta-profilon végig lehet követi a kapcsolatok alakulását, a kezdetektől egészen a végig. Ilyenkor a legvégsőkig is képesek elmenni a fiatalok, néhány kattintás után blokkolják vagy tiltják az exet, hogy a jövőben ne is tudjanak egymással kapcsolatba kerülni.

Mindig online vagy – de biztos, hogy jó ötlet?

A gyorsaság az egyik lefontosabb jellemzője a fiatal generációnak, így ez a gyorsaság megjelenik a kapcsolataikban is. Ha meglátják, hogy társaik kapcsolatban vannak, azonnal jön egy frusztrációs kényszer: nekik is kell valaki, akivel kapcsolatot tudnak létesíteni. Ilyenkor lép be az online társkereső, amin pár perc alatt be tudunk jelölni valakit. Randizni már egyre kevesebbszer mennek, egyre gyakoribbak a kávéházi rapid randik. De ezeket mindig megelőzi az, hogy a kiszemelt partnert a lehető legtöbb online felületen lecsekkolják. Egy ilyen gyors randit legtöbbször hajnalig tartó chatelés követ, amiben minden infót elmesélnek magukról.

Juhász Béla szerint azonban nagyon fontos lenne, hogy ezekre a beszélgetésekre élőben kerüljön sor. Ahhoz ugyanis, hogy egy kapcsolat működjön, idő kell, mint ahogy az egymásból kiváltott érzelmek feldolgozásához is.

„Miután letudva a randi és szexuális együttlét, sok fiatal fordul hozzám azzal a problémával, hogy valami mégsem működik. Ilyenkor teszem fel a kérdést nekik: ismered igazából a partnered? Ha nem ismered, hogy várhatod el, hogy minden jó legyen. A szexualitást, ahogy minden mást is, tanulni kell” – hívta fel a fiatalok figyelmét Juhász Béla.

Az állandó online jelenlét problémájára is kitért, mivel generációs jelenség ez is. Javasolta a fiataloknak, hogy tartsanak szünetet, legalább a hétvégéken. Legyenek minőségi offline tevékenységeik is. Arról is beszélt, hogy elsőre lehet nem lesz egyszerű, folyamatos késztetést érezhet az ember, hogy nyomogassa a telefonját, és folyamatosan kövesse, mit osztanak meg az ismerősei. „De ha van egy jó programod, vagy tudatosan elkezdesz másra figyelni, az mindig segít” – adott egy tippet a szakértő.

új nemzedék

 

Google search engine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here