JAPÁN ORDÍTÓ BABA FESZTIVÁL

0
56

Nakizumo a neve annak a 400 éves japán tradicionális rendezvénynek, ahol egy éves kor körüli babák abban “versenyeznek”, melyikük tud hangosabban sírni. Hogy ezt miért és hogyan teszik, a következőkben kiderül.

A japán közhiedelem szerint a kisbabák sírása számukra jó egészséget és szerencsét hoz, illetve elűzi az ártó szellemeket. Minél hangosabbak a babák, a hatás annál erősebb. Ennek megfelelően a Tokió melletti Sensoji templomának csendjét évente egyszer szó szerint babaordítás veri fel.

A sajátságos szertartás során népes közönség előtt a gyermekek egy színpadon “szerepelnek”. Mindegyik kisbabát egy szumóbirkózó tartja ölben, és a síró kicsik egymást nézik, mintha csak az ellenfelükkel szemeznének. A verseny szabályai meglehetősen egyszerűek, alapvetően a leghangosabb kisded győz. A szumósok feladata sem bonyolult, valahogy sírásra kell a kicsiket bírniuk, lehetőleg nem kegyetlen módon. A legtöbben rákiabálnak a pelenkásokra, hogy “naki, naki”, ami kb. annyit jelent, hogy „sírjál”. Egy másik ösztönző eszköz valamilyen álarc viselése, ami rémisztő kell, hogy legyen. Rendszerint a tengu nevű madárdémon arca van a maszkokon, mely szellem épp azt az ártó démont képviseli, amit a babák sírásukkal el kell üldözniük. Mindeközben a szumósok általában a kicsinyeket le-föl himbálják, így is serkentve a reakciót. Ha ez sem hat, a babatartó, ha nincs rajta maszk, megpróbál mindenféle ijesztő arcot vágni. Ez persze csak a felnőtteknek vicces, amikor a hatalmas emberek „pofákat vágnak”, a babáknak annyira nem.

A kicsik párban „versenyeznek”, azaz egymással szemben, a levegőben jobbára lógva „próbálkoznak”. Ha valamelyikük előbb kezdi el a bőgést, máris nyert. Ha egyszerre kezdenek el sírni, a hangosabb győz.

Ez az esemény a szülők körében rendkívül népszerű, 2018-ban pld. 160 egyéves neveztek be a rendezvényre csak ezen a helyszínen. Néha még túl sok is a jelentkező, számos évben sorshúzással kellett eldönteni, ki kerülhetett a színpadra. Igaz ugyan, hogy nem csak itt rendeznek hasonló megmérettetéseket, de a Tokió külvárosában lévő Sensoji templom a legfontosabb ezen tradíció szempontjából. Ez kategóriájában a leghosszabb múltra visszatekintő rendezvény, ezért is a legrangosabb, s nem csak a japán szülők kedvenc helye, de az országba látogató turistáké is.

Talán kegyetlennek tűnhet a kívülálló számára ez az egész procedúra, de a japánok őszintén hisznek benne, hogy mindez a baba javára válik, hiszen elűzi az ártó dolgokat és boldogságot hoz. Mivel 2019-ben még nem hirdettek győztest, talán mondhatjuk azt, hogy minden résztvevő baba győzött. Vagy a szülők legalább is így érezhették.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here