II. ERZSÉBET KIS TITKAI

0
92

II. Erzsébet angol királynő a világ talán legismertebb uralkodója és közéleti személyisége, akiről úgy érezhetjük, hogy szinte mindent tudunk. Történészek még is feljegyeztek róla számos olyan érdekességet, melyek egészen meglepően hathatnak. Lássuk hát.

A királynőnek nincs útlevele

Bár Nagy Britanniában minden hivatalos okmányt a királynő nevében adnak ki, neki magának nincs sem útlevele, sem jogosítványa. Utóbbi azért is érdekes, mert az uralkodó a II. Világháború óta vezet kocsit, s a háború alatti önkéntes szolgálatában is használt teherautót. Így a világ legismertebb embere elvileg sehol sem tudja papírokkal igazolni, hogy ki ő, bár már 116 országban járt állami útjain élete során, így uralkodóként ebben is világrekorder.

Két hivatalos születésnapja van

Elizabeth Alexandra Mary Yorki hercegnő 1926. április 21-én született. Azonban az angol királyságban praktikus okokból a 18. század óta minden uralkodónak kiválasztottak egy hivatalos születésnapot, amikor is a birodalom népei ceremoniális körülmények között emlékezhettek meg róla. Erzsébetnek mozgó napja van annyiból, hogy május vagy júniusra szokták évente meghirdetni, egy szombati napra, hogy az alattvalók kellemes időjárási körülmények között fesztiválozhassanak országszerte. Mindezeken túl a királynő valós születésnapját minden évben szűk családi körben ünnepli.

A királynő nem vette fel a férje nevét

Bár Fülöp nagyon szerette volna, és Erzsébet is hajlott rá, hogy a herceg kedvére tegyen, mint oly sok más kérdésben, itt is felette s helyette döntöttek. Államfőként parlamenti hozzájárulás kellett ahhoz, milyen uralkodói nevet használjon, és dinasztikus, ill. konzervatív szemléleti okokból Churchill, az akkori miniszterelnök ragaszkodott a Windsor névhez. Állítólag a királyné anyja is a névfelvétel ellen volt, mert Fülöp nem volt jelentős uralkodói sarj, Erzsébet szerelemből házasodott, s választásában csak apja támogatta. Így, bár Fülöp önérzete ebben is jelentős csorbát szenvedett, neje nem vette fel házasságukkor a férfi családi nevét.

1976-ban küldte az első emailt

Hisszük vagy sem, Erzsébet halad a korral, használja az internetet és annak hasznos eszközeit is. Amikor egy kiállításon, még csak intézményközi demonstráció keretében, 1976-ban elküldték a királyság első elektronikus levelét, Erzsébetet kérték fel erre az érdekes és technikatörténeti feladatra. Így a ma már 100. életéve felé közeledő uralkodó ebben is az első lett az egyenlők között.

Az 1981-es merénylet

Erzsébetet is elérte a híresek azon átka, mi szerint akadt valaki, aki meg akarta őt gyilkolni egy királyi felvonulás során. Egy 17 éves kamasz lőtt rá többször az 1981-es születésnapi lovas felvonulásán, szerencsére elvétve a királynőt. A fiatal fiú pszichiátriai eset volt, bálványozta Kennedy és John Lennon gyilkosait, hasonlóvá akart hozzájuk válni. A sikertelen kísérlet után a fiút még a helyszínen elfogták, és utóbb kényszer gyógykezelésre ítélték. Erzsébet bámulatos módon megőrizve higgadtságát végig lovagolt a menettel, miután elült a zűrzavar.

Egy másik bolond támadása

1982-ben egy másik személyes támadás érte Erzsébetet, a tettes megint csak egy zavarodott elméjű férfi volt. Michael Fagan, egy 31 éves pszichiátriailag kezelt beteg fel tudott mászni a Buckingham palota ereszcsatornáin a királynő hálószobájába, s ott lepte meg a még alvó uralkodót. Erzsébet felébredve nem vesztette el a hidegvérét, 10 percen keresztül szóval tartotta a betolakodót, beszéltetve őt családjáról és a problémáiról, amíg végül valaki a személyzetből be nem jött, és ártalmatlanná nem tette a férfit. Később kiderült, hogy a szegény beteg ember olyan ügyesen kijátszotta a biztonsági rendszert, hogy ez már a második behatolása volt a palotába, elsőre még nem találkozott senkivel, csak egy üveg bort emelt el. Végül szerencsére a királynő ebből a helyzetből is sértetlenül került ki. Persze az ügyet nem verték nagydobra, de jelentősen megszigorították az uralkodó őrizetét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here