Hol majálisozzunk – május 1-i rendezvények a régióban

0
422

Ebben az évben is biztos sokan szeretnének május 1-én kimozdulni, esetleg egy egész napos rendezvényen részt venni. Lássunk lentebb egy listát, a teljesség igénye nélkül, mindazokról a majálisokról, ahova Gödöllőről és környékéről érdemes, el lehet látogatni a rövid távolság okán is.

Gödöllőn nagy facebook-os beharangozással megy a szervezése a helyi rendezvénynek. A sokadalom szokásos helye az Alsópark, reméljük, a be-, azaz kihozatal majd mindenki tetszését elnyeri, s végre kapunk helyben valamit, ami az elmúlt évek „semmijénél” kicsit több.

A múlt évben Veresegyházon töltöttük barátaimmal a jeles napot, az ottani kedves, sokszínű forgatagban sétálgatva, nézelődve. A meghirdetett program most is sokrétű, ahogyan az a következő listáról látszik. Fellépők számosan lesznek, úgy mint: a Városi Fúvószenekar, Hagyományőrző Népi Együttes Májusfa állítással,  Népdalkör és Férfikar szereplése, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat műsora, Senior Örömtánc, B-Six Dance School, 4Muskétás Dance Company, Rockin Board, Veresi Karate, Ezerkincs Tánccsoport, Logo Színtársulat, Répa Retek Mogyoró együttes, Veres 1 Színház, Zsuzsi és Fecó Karaoke Team. A nap folyamán válogathatunk helyben még a következőkből: Íjászat és lovaglás a Katonai Hagyományőrzőkkel, Kézművesség a helyi óvodákkal, Udvarház Galériával, a Városi Múzeummal, Kosárfonás Pete Zsolttal, Magicbox Játékponttal okosjátékok, Arcfestés, Kosárhinta.

Csömör sincs messze, ahol a következőképpen invitálják beharangozójukban a szervezők az oda kilátogatókat: „Május 1-jén egész napos programmal várunk benneteket Csömörön.
08.30 órakor találkozunk a Szabadság úti patakhídnál, ahonnan a Csömöri Civil Egyesület „1135 lépés Csömörön” című sétája indul a felújított Strand térre. A séta végén az egyesület reggelivel várja a résztvevőket. Ezt követően, 10-21 óra között a Hősök terén tót majális lesz, ahol májusfa állítás, gyerekeknek szervezett kismotoros találkozó, a Rendíthetetlen ólomkatona című táncmese, folklórműsor, Sebestyén Kátja és Roxymbol koncert, állatsimogató, népi játszótér és természetesen a tót konyha vár mindenkit szeretettel.”

Erdőkertes sem akar lemaradni, a meghirdetett program igen sokrétűnek és változatosnak tűnhet az érdeklődők számára. Megint csak a rendezőket idézem:

„Szeretettel várunk mindenkit május 1-jén 10.00 – 18.00 óra között az Erdőkertesi Majálison az Ifjúsági Táborban (Erdőkertes, Fő út 232.)
A felvonulás 10.00 órakor indul a Faluháztól.
Részletes programok:
10.00 Felvonulás, indulás a Faluháztól
13.00 Pódium Színház: Holle anyó mesejáték
14.00 Derby Dance Band tánczenekar
16.00 Sztárvendégünk: Irigy Hónaljmirigy
Egész nap látogatható programok a helyszínen: Légvárak, Arcfestés, Magyar Vöröskereszt sátor Egészségpont, Lovagoltatás az őrbottyáni Liget Lovarda közreműködésével, a XIII. Kerületi Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó- és Sport Egyesület, az erdőkertesi SZERTŰZ HESE, és a Smokeless Building Kft.”

Jó tudni, hogy a program ideje alatt ingyenes buszjárat közlekedik a Vasútállomás és az Ifjúsági Tábor között. Indulás a vasútállomástól 11.15 (minden óra negyedkor) utolsó járat: 17.15
Indulás a tábortól: 11.40 (minden óra 40-kor) utolsó járat: 17.40

Nagytarcsán családi majálist hirdettek az un. Grundon, sportbemutatókkal és versenyekkel, focibajnoksággal, egész napos piknikkel, no meg a Mölkky fellépésével.

Mogyoródon, a Hungaroringen is készülnek az un. nagy Futammal, ahogy a honlapukon írják: „Formula–1-es versenygépek, rali- és túraautók, versenymotorok és versenykamionok Budapest szívében. Ez a Nagy Futam, amelyet immár hagyományosan minden évben május 1-jén tartanak meg, s amely jó alkalom arra, hogy a nézők testközelből megismerhessék a technikai sportokat. Az idén is tiszteletüket teszik nálunk aktív F1-es pilóták – ők emelik majd az esemény fényét, amelyet ezúttal is Budapest belvárosában tartanak meg.”

No persze a Városligetben is lesz majális, ahogy minden évben, a maga nyüzsgő, sokszínű kavargásával. A szervezők családi programokkal készülnek, ahol felnőttek és gyerekek egyaránt megtalálják a kedvükre való elfoglaltságot. Sztárokat is ígérnek, finom étkeket és italokat, no meg vidámparkot. Biztos nem lesz rossz.

S végül, bár nincs szorosan a régiónkban, de a szentendrei Skanzen adott rendezvénye mindig érdekes lehet, hiszen nincs olyan messze tőlünk. Most is nagyon sokféle dologgal készülnek, s maga az eseménysor nem csak május egyre koncentrálódik, hanem több napos. Lássuk az ajánlatot a honlapról:

„ Szentendre, Skanzen 04.30-05.01

Irány a hatvanas évek! A Táncdalfesztiválok, víg majálisok, vurstlik és vattacukrok időszakába repít minket a Skanzen Majális.
TUDJ MEG TÖBBET! -> A tavaly nyílt HÉ’67 időszaki kiállításunkon tárlatvezetések kalauzolnak el a hatvanas évek végét bemutató életmód kiállítás paneljei között mindkét napon.
SZÓRAKOZZ! -> Az idei majálison igazi korhű hangulatban ünnepelve várunk minden generációt. Visszahozzuk a hatvanas évek játékait, felszállhattok a Skanzen Roburra, és korabeli outfitben rophatjátok a táncházban vagy a koncerteken.
PROGRAMOK:
VÍG MAJÁLIS április 30-án és május 1-jén:
– korabeli vurstli a Magtár előtt (körhinta, céllövölde, célbadobó, horgászós játék)
– kézműves programok (similabda, öltöztetős baba, rongybaba, papírsárkány, szélforgó, gombfoci, májuskosár)
– játékudvarok több helyszínen is korabeli játékokkal (üveggolyó, snúrozás, társasjátékok stb.)
– MÁJUSKERT játszóudvar tavaszi játékokkal és májusfa-állítás
– diavetítés korabeli mesefilmekkel
– utazás a Skanzen Roburral
– kurátori tárlatvezetések a Hé ’67 kiállításban
– ÁTVÁLTOZTATJUK porták (korabeli smink, frizura, ruhák és fotózkodás)
SZAKMAI PROGRAMOK április 30-án:
– Szakmai beszélgetések meghívott vendégekkel a ’60-as évek magyar filmművészetéről, divatjáról és építészetéről
– Kurátori tárlatvezetések a Hé ’67 kiállításban
KONCERTEK ÉS TÁNCISKOLA május 1-jén

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here