HOGYAN SZÜLETNEK AZ ANGOL KIRÁLYI HERCEGEK

0
115

Mióta Harry herceg és Megan hercegné első babája úgy jött a világra, hogy a hercegné nem volt hajlandó tartani a korábbi királyi családi tradíciót az újszülött bemutatásakor, sokakban felmerült, egyáltalán ez az uralkodói születési procedúra mindig így volt?

Hol születik a királyi baba?

A 20. századig az angol uralkodói család babái otthon jöttek a világra, azaz a családi kastélyokban és rezidenciákon. Még a mostani uralkodó, II. Erzsébet gyermekei is a palotában születtek. A jelenlegi trónörökös néhai felesége, Diana hercegné törte meg úgy a hagyományt, hogy jövendő királynéként ő adott először kórházban életet a fiainak.

A Tudor idők óta az angol királynék szülés előtt kb. egy hónappal visszavonulnak a nyilvánosság elől. A korszak divatját tekintve ennek praktikus okai is voltak, mivel egy királyi hölgy csak a megfelelő ruhában jelenhetett meg az udvarban, de az aktuális divat kötelező darabjai az utolsó hetekben már hordhatatlanok voltak egy várandós hölgynek. A termeket is átalakítottak születés előtt ott, ahol a terhes királyné tartózkodott, és a szobák berendezését kellemesebbé, melegebbé, nőiesebbé igyekeztek varázsolni. Ezek a helyek ilyenkor női felségterületté váltak, férfiak oda be sem mehettek.

Ki segíti világra a királyi babát?

Csak a 17. századtól jegyzik fel bába közreműködését a királyi szüléseknél, tehát innentől kaptak szakszerűnek mondható segítséget a felséges hölgyek. Persze a hozzáértés onnantól megint megkérdőjelezhető, hogy nem sokkal ezután orvosok is csatlakoztak a szülés levezetéséhez, ugyanis a korabeli orvoslás sokszor többet ártott, mint használt. Ráadásul, amíg a bábák szakképzettek voltak a szülés tekintetében, addig az orvosok gyakorlatukat tekintve nem. De mivel a rang megkövetelte, hogy orvos is jelen legyen a királyi szülő ágynál, egy egyszerű halandó, csak bábával, sokkal biztonságosabban szült, mint egy királyi felség, presztízs okokból, orvossal.

Nagyon sokáig keserítették meg az uralkodói szüléseket a divatos ultrakonzervatív felfogások. Mivel a Biblia szerint a nő sorsa az, hogy fájdalommal adjon életet, sokáig nem volt elfogadott semmilyen fájdalomcsillapító használata sem. Viktória királynő változtatott először gyökeresen ezen a gyakorlaton, hiszen ő kifejezetten kereste a modern orvosi módszerek alkalmazását, és számos gyermekének világra hozatalakor kért kloroformos fájdalomcsillapítást, ill kábítást. Így hát, mivel a királynő alkalmazta a modern medicinát, ez egy idő után az elit körökben is elfogadottá vált.

Ki lehet ott a szülőszobában?

Egy uralkodói párnak kevés magánélet adatik, ez igaz volt a trónörökös megszületése körüli procedúrában is. Fontos volt, hogy biztos legyen, valóban életképes utód születik a trónra, így az egész udvar, vagy legalább számos kiválasztott, lehetett tanúja a szülésnek. Ez különösen a 18. század végétől vált fontos gyakorlattá, amikor utódlási krízist is okozott egy vélelmezett kicserélt királyi csecsemő gyanúja. II. Jakab örököse ugyanis a pletyka szerint halva született, de mivel a kor nemzetközi politikai helyzete miatt égetően kellett a királyi párnak a trónörökös, állítólag még a szülői ágyban a takarók alatt az élettelen babát egy egészségesre cserélték. Történészek szerint ez a gyanús szülés, és az azt követő jogutódlási bizonytalanság is közre játszott a dinasztia későbbi trónfosztásában.

Mindezek után elkerülhetetlenné vált a 18. század végétől, hogy a születés folyamatánál, beleértve a köldökzsinór elvágását, az angol kormány tagjai is jelen legyenek, a hiteles jogutódlást tanúsítandó. Viktória királynő szerencsére ebben is megreformálta a gyakorlatot aképpen, miszerint ágyánál a férjén, Albert hercegen és a segédkező orvoson kívül csak kiválasztott udvarhölgyei lehettek jelen, a kormánytagok egy szomszédos szobában, félig nyitott ajtóknál, követhették nyomon az eseményeket. Ennek ellenére a kormány, de legalább a miniszterelnök jelenléte, különösen a trónörökös megszületésekor, egészen a 20. század közepéig elengedhetetlen protokoll volt. Még Károly herceg, a mostani trónörökös 1948-as születésénél is jelen volt a miniszterelnök, habár legalább a későbbi gyermekek világrajöttekor már nem.

Érdekes adalék, hogy a királyi apának nem volt előírás a jelenlét, II. Erzsébet férje, Fülöp herceg pld. fallabdázott a trónörökös születésekor. Persze ahogy a modern idők elkövetkeztek, manapság már az okozna meghökkenést, ha Harry herceg nem lett volna Megan hercegné mellett a fontos percekben.

Akárhogy is, egy trónörökös vagy királyi leszármazott megszületése mindig is országos esemény volt, vagy lesz. Ahogy a mondás tartja: „Az uralkodói család tagja, elsősorban a trónörökös, nem csak egy önálló személyiség, hanem a köz tulajdona is”. Hát igen, és ezen nincs mit csodálkozni. Isten óvja a királynőt, és éljenek a tradíciók.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here