HOGYAN SZAKÍTSUNK TÖKÉLETESEN

0
2249

Nincs rosszabb annál, amikor valakit dobnak egy kapcsolatból. De azért az sem egyszerű, ha nekünk kell kimondani azt, hogy vége.

Igazság szerint a szakítás egyik félnek sem egyszerű. De a kezdeményező sokat tehet azért, hogy a folyamat mindkettejük számára viszonylag gyors, és kevésbé fájdalmas legyen. Lássuk, a szakértők milyen módozatokat ajánlanak a viszonylag zökkenőmentes szakítás lebonyolítása érdekében.

Mondjuk el a teljes igazságot — de ne legyünk kegyetlenek.

A pszichológus szerint tartozunk annyival a másiknak, hogy megadjuk az indokokat, amiért be akarjuk fejezni a kapcsolatot. A tapasztalatok szerint elválás után sokakban az hagyja a legnagyobb tüskét, hogy nem értik, a dolog miért történt meg. Ideális esetben a megadott magyarázatok nem érik sokkszerűen a másik felet, hiszen egy átlagos kapcsolatban a korábbiakban már az okok problémaként kellett jelentkezzenek. Indokláskor beszéljünk higgadtan és barátian, ne azt érzékeltessük, hogy most mindennek vége. Ha békében válunk el, akár barátok is maradhatunk.

Szemtől szembe intézzük az ügyet

Ha felkészültünk a nem éppen kellemes bejelentésre, jól válasszuk meg a helyszínt az esetlegesen viharos társalgáshoz. Semmiképpen sem nyilvános helyen szakítsunk, egy tanúk előtti vita soha nem jó, mindkét fél számára kellemetlen lehet. Olyan privát helyen legyünk, ahonnan bármelyikünk távozhat, ha kényelmetlenné válik az együttlét. Persze ha közös az otthon, ami nyilvánvalóan így megszűnik, a szituáció akkor sokkal bonyolultabb.

Legyünk biztos a dolgunkban

Ha szakítani akarunk, akkor legyen az elhatározásunk végleges. Nincs annál rosszabb, mint amikor a dolog megtörténtével utólag bizonytalanodunk el, s emiatt elönti a lelkünket a fájdalom. Ha nem tudunk dönteni, beszéljünk olyannal, aki átlátja a kapcsolatunkat és akinek adunk a véleményére. Ha nincs ilyen barátunk, szakember, tanácsadó vagy lélekgyógyász segítségét is igénybe vehetjük. Nem kell a döntést siettetni, valóban akkor szakítsunk, ha a dolgot véglegesnek gondoljuk. Ha döntésre jutottunk, ne halogassuk a találkozót a partnerünkkel, mert ha ezt tesszük, akkor még mindig bizonytalanok vagyunk. Fontos az is, hogy korrekten viselkedjünk olyan esetben is, amikor még hivatalosan nem váltunk szét — ne tekintsük függetlennek  magunkat addig, amíg ezt a partnerünkkel le nem rendeztük. Még elvileg kapcsolatban, de már függetlennek mondva magunkat, randizgatni nem etikus dolog.

Érdemes-e szakítás után találkozni

Valahol mindig az a sértett fél, akivel szakítanak. Ennek ellentételezéseként hagyjuk meg a jogot az elhagyottnak, hogy ő döntse el, szeretne-e a másikkal kapcsolatban maradni. Ha úgy dönt, a viszonyt véglegesen lezárja, és barátságot sem tart, a döntését el kell fogadni. Mert örök az az igazság, ha valaminek vége van, azt nem lehet erőltetni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here