I. Ferenc József császár “imádott angyala”

Köztudott, hogy Erzsébet korának legtöbbet ábrázolt asszonya volt. A rengeteg, még Erzsébet életében született képmás mellett a legjelentősebbek mégis a halála után készültek. I. Ferenc József császár több portrét festetett elhunyt feleségéről. 1899-ben két kiváló művész is festett portrét a királynéról. Benczúr Gyuláé vitathatatlanul a legismertebb, s talán a legszebb Erzsébet portré. Ferenc József is a Benczúr-portrét tartotta a legkedvesebbnek.

Bencúr Gyula császárné portré 1899-ből a budapesti Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből

Benczúr köztudomásúan remek portréfestő volt, tökéletes technikai tudás birtokában. E kép esetében azonban mintegyönmagát is felülmúlta: a fekete ruhás Erzsébetet aranybrokát háttér elé helyezte, az életteli, a legfinomabb rezdüléseket is érzékeltető arc két nagyon különböző dekoratív réteg, a pontosan és aprólékosan megfestett fekete ruha és a nagyvonalúan mintázott, a szecesszió hatását is éreztető arany háttér között jelenik meg“ (Basics Beatrix, Szépmüvészeti Múzeum)

1901ben ezen festmény alapján Spányik Kornél (1858 – 1943) is festett egy Erzsébet portrét. Ö leginkább a portréfestészet terén alkotott, Bécsben, Stuttgartban és Münchenben tanult, mesterei közé tartozott többek között Benczúr Gyula és Liezen-Mayer Sándor is. Néhány művét a Magyar Nemzeti Galéria őrzi.

Spányik Korél Sissit ábrázoló festményét, I. Ferenc József császár portréjával együtt a Rimaszombati – a Gömör-Kishont megye székhelyén -a vármegyeház üléstermében helyezték el. Mindkét portré sajnos az osztrák-magyar monarchia 1918-os bukása után megsérült. Kesöbb bekerült a Gemer-Kishont Múzeum gyűjteményébe, viszont feledésbe merült.

I. Erzsébet és Ferenc József reprezentatív portrék a Rimavská Sobota-i megyeházán, forrás: Az Érdekes Ujság. 1917. október 14

A közelmúltban elöbukkant festmény sajnálatosan rossz állapota átfogó professzionális restaurációt igényelt. A közforrásokból történő felújítást a szlovákiai Művészeti Támogatási Alap is támogatta, igy sikerült a Spányik kép eredeti művészeti és esztétikai értékeit visszaállítani.

Részlet a festmény restaurációjáról, fotó: Mgr. Andrea Ševčíková, a Szlovák Restaurátor Kamara tagja

„Erzsébet császárnő reprezentatív portréja egy vertikálisan orientált, hosszúkás, 268 x 155 cm méretű, vászon alapra festett kép. Ez egy egész alakos Erzsébet ábrázolás. Hátterében egy hatalmas ősi drapéria oszlop, jobb oldalon pedig egy aranyozott asztal található, amely gazdag rocaille (szerk.megj.: franciából kagylódíszítésü) faragással készült. Az asztalon a hervadó rózsák mint a “Memento mori” (lat.Emlékezz a halálra”) szimbóluma láthatóak. Erzsébet császárnő sötét gyászruhát visel, világos kesztyűben, a kezében egy fekete összecsukott legyezőt tart. Köztudott, hogy a császárnő kizárólag fekete ruhákat viselt fia, Rudolf 1889-es halála után. – magyarázza Kolár Angelika, a rimaszombati Gömör Kishont Múzeum történésze.

A festmény helyreállítása előtt fotó: Julia Ferleťáková (Gömör-Kishonti Múzeum, Rimaszombat)

A festmény helyreállítása utáni fotó fotó: A. Ševčíková

 

2020. július 1-jétől a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban megtekinthetö ez a gyönyörüen felújított festmény.

A rimaszombati múzeum Szlovákia ötödik legrégebbi múzeuma, amely 1882-ben alakult. Fö célja a történelmi gömöri régió természeti és társadalmi alakulásának dokumentálása.1910-től kezdődően az 1850-ből származó egykori tüzérségi kaszárnya épületében székel. Az épület Miksa Ferenc, budapesti építész alkotása, aki a Rimaszombat városában található számos középítmény tervezője is.

Az állandó tárlat bemutatja a régió geológiai, zoológiai, régészeti, történelmi, irodalmi, néprajzi, valamint festömüvészeti viszonylatait. A látogatók számára legvonzóbb az időszámításunk előtt 1087–664-böl származó múmia, amit 1910-ben Süteő-Munkácsi István földbirtokos, jogász és utazó hozott Rimaszombatba, és ajándékozta a múzeumnak. Ez egyike a Szlovákiában található öt egyiptomi múmiának.

Címlap: rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here