Hogyan fussunk esőben?

0
337

Városi maratonra készülsz, vagy fitt akarsz lenni? Ezek remek célok, de nem sokra fogsz menni, ha pár csepp víz eltántorít ettől… Esőben futni nem katasztrófa, és ha ilyesmire adod a fejed, akkor itt találsz néhány tippet, hogy biztonságosan fuss zuhé közben is.

Eső és vihar

Viharban és esőben sportolni indulni nem ugyanaz a dolog! Míg az utóbbit biztonságosan is tudod végezni, addig az előbbit őrültség, amit nem ajánljunk.

Mikor fákat tép ki a szél, vaskos ágak esnek az utakra, és vörös riasztást adnak ki, akkor inkább maradj otthon! Itt arról fogsz tippeket találni, hogy hogyan érdemes szemerkélő esőben, esetleg egy rendes zuhéban futni. Hősködni nem kell, és senki nem fog lenézni, ha egy vihar miatt otthon maradsz!

Öltözz melegen!

Ha sikerült belőni az időjárási viszonyokat, akkor rendesen fel kell öltöznöd az edzéshez. Itt nem lesz elég a bokazokni és a rövid ujjú póló! Maximum húzz egy pulcsit (lehetőleg egy kapucnis verziót) a pólódra, de inkább vegyél fel a pulóver alá is egy hosszú ujjút!

A sál sem rossz ötlet, hiszen ilyenkor a levegő is nagyon le tud hűlni, néha még a leheletünk is látszik. A rövidnadrág maradhat, és nem is feltétlenül érdemes lecserélned egy melegítőnadrágra, mert úgyis csak mocskos lesz, és kellemetlen, undok, hideg érzés lucskos nadrágba futni.

A zokni terén pedig ne spórolj: vagy húzz fel kettőt, vagy vedd elő a vastagzoknit, ami sok vizet el tud nyelni, ugyanis cuppogó, nedves zokniban nem lesz nagy élmény futni.

Csak futópályára menj!

Mivel esőben új körülmények között fogsz futni, ezért csakis futópályán tedd azt.

A sétányok, parkok és utcák ezúttal nem fognak jó választásnak bizonyulni, és nem is lesznek biztonságosak, főleg ha gödrösek az utak, amik esőzéskor tele lesznek vízzel. A tócsák peremeit viszont nem látod majd, és ha beléjük lépsz, akkor könnyen kificamodhat a bokád.

Ne ugráld át a tócsákat!

Sajnos a futópályákon is lehetnek tócsák. Ilyenkor fontos, hogy ne mutass be rögtönzött szaltófigurákat, és ne is ugrálj fél lábon, mert csak el fogsz csúszni, és le fogsz sérülni.

Ha már amúgy is vizes vagy, és elkerülhetetlen (nem figyeltél időben) akkor ne rettegj a tócsákba gázolástól, ha az nem túl mély, és előreláthatóan nem fogsz sérülést szenvedni.

Ha nagyon el akarod kerülni, hogy összefröcsköld magadat, akkor a térd- és sarokemeléses módszer is működik: a felcsapódó víz így nem fogja elérni a bokádat.

Készíts elő egy meleg fürdőt!

Ez pedig a legfontosabb: az esőben nem csak, hogy kiizzadsz, de a ruháid is teljesen vizesek.

Ilyenkor készítsd elő otthon egy forró fürdőt, és egy meleg italt! Ügyelj rá, hogy ne fázz meg, és talán egy C-vitaminos ital, vagy egy nátha elleni megelőző gyógyszer is hasznos, ha kéznél van.

men

Google search engine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here