HÍRES ÖNGYILKOSSÁGOK

0
91

Szomorú, de igaz, hogy a legtöbb öngyilkosság azért történik meg, mert az elkövető kifelé nem sok jelét mutatja a kilátástalanság érzésének. Fokozottan megdöbbentő, ha egy híres ember dobja el az életét, akinek sikerei és csillogó világa tükrében semmi nem indokolná e tettet.

Általánosságban elmondható, hogy a gazdag és sikeres hírességek öngyilkossága mögött mindig valamilyen mentális probléma áll. Marilyn Monroe mindenki imádatának tárgya volt, a lábai előtt hevert a világ, különösen a férfiak. Még is folyamatosan inni és begyógyszerezni kellett magát, hogy ne hallja azokat a bizonyos hangokat. Anthony Bourdain sztárszakács bejárta a világot új ízeket keresve, filmjeit minden TV csatorna boldogan megvette, aztán egyszer csak ő is eldobta az életét. A következőkben lássuk hát néhány emlékezetes híresség szomorú példájának történetét.

Robin Williams

Halála az egész világot megrázta 2014-ben, hiszen ő volt a sziporkázóan jó humorú színészek mintaképe. Karrierjét standup komédiásként kezdte, majd számos ikonikus film főszerepét is eljátszotta. Híres volt és kedvelt, de azt kevesen tudták, hogy egész életében alkohol és drogproblémákkal küzdött, s mellette visszatérő depresszióval is. 2014-es halálához is egy különösen mély depressziós epizód vezetett, s nem sokkal megelőzően tudta meg azt is, hogy Parkinson kóros.

Williams kegyetlen véget választott, felakasztotta magát. Az újságok kinyomozták, hogy a holttest zsebében egy kést is találtak, ill. a csuklóján vágásnyomokat, korábbi sikertelen kisérletek árulkodó jeleivel. A rajongók döbbenete teljes volt, még aznap virágok tömkelegével árasztották el a sztár házának környékét, szinte az egész ország gyászolt. Amerika kicsi furcsa “nanunanu” emberét végül így győzte le a depresszió.

Curt Cobain

Az zenész neve és együttese, a Nirvana az 1990-es évek popvilágának sikertörténetét jelentette akkor is, ha kezdetektől a tagok folyamatos heroin fogyasztásától volt hangos a sajtó. Mindemellett a korszak zenei megújítójának számítottak, Cobain ikonikus figurává vált, számaik egyedisége tömegeket vonzott. Mire azonban sikerei csúcsára ért, a zenészt felemésztette a heroin. 1994-ben sikeres öngyilkosságot követett el.

Testét egy szerelő találta meg háza téli kertjében, ahol már, mint kiderült, két napja feküdt. Az énekes főbe lőtte magát, megelőzően pedig jelentős mennyiségű kábítószert vett be. Mindössze 27 éves volt, amikor eldobta az életét.

Ernest Hemingway

Az egyik legnagyobb korszakos író 1961-ben, 62 éves korában, sikerei csúcsán vetett véget az életének. Kevesen tudták róla, hogy évek óta már fizikális és mentális kifáradásra panaszkodott. A nagyközönség döbbenten értesült a halálról, pedig addigra lelkileg Hemingway már teljesen elgyötörtté vált.

Hemingway a korszak minden fontos történelmi színterét bejárta, újságíróként és íróként is. Hatalmas élmény-anyaga szolgált világhíres művei bázisául, de ez a fantasztikus élet idősebb korára nem megelégedettséget, hanem depressziót hozott számára. Fizikai sérüléseket is szerzett pld a spanyol polgárháborúban, ami általános egészségi állapotát az idő előre haladtával csak rombolta.

1961 nyarának egy békés reggelén Hemingway óvatosan felkelt felesége mellől az ágyból, hogy ne ébressze fel, lesétált az alaksorba, és saját fegyverével főbe lőtte magát. Neje pár hónapig palástolni próbálta az öngyilkosság tényét, mondván, véletlenül sült el a fegyver, de később beismerte a sajnálatos eseményt. Bár az öngyilkosság maga sokkszerű lezárás volt a hírneves író élete számára, halála után is generációkat befolyásoló életművű alkotó maradt.

Vincent Van Gogh

Bár manapság az egyik legnagyobb holland festőként tartják számon, Van Gogh rövid életében nem volt műveivel sikeres, szegénységben élt és alkotott, egyedül testvére támogatta. Nem csak élete volt zavaros, de lelke is, egészen fiatal korától mentális problémákkal küzdött. Utólag persze mondhatjuk, egy őrült zsenialitása az, mely fantasztikus alkotásai létrehozásában segítette.

1853-ban született, és 37 éves koráig több, mint 2100 művet alkotott, nem csak festményeket, de rajzokat és vázlatokat is beleszámolva. Sokszor járta meg a kórházakat de az elmegyógyintézeteket is, egyik emlékezetes benntartózkodása éppen amiatt történt, mert levágta saját fülét, hogy egy prostituáltnak adhassa – fél füllel az önarcképein is megjelenik. Vannak olyan hírneves festményei, melyeket a bolondokházában alkotott.

Van Gogh életmódja is egészségromboló volt, életének utolsó szakaszában állytólag csak kávén, kenyeren és alkoholon élt. 1890 július 7-e hozta el aztán számára azt a napot, amikor ez a lélekben és egészségében megrendült festőzseni úgy indult el festeni a közeli rétre, hogy egy töltött pisztolyt is magával vitt. Meg akart halni, ezért mellbe lőtte magát, de sebe nem lett halálos, még haza tudott menni, ahonnan testvére vitte a kórházba. Még két napot élt, és nem a sebesülés maga, hanem a kórházi fertőzés vitte el. Utólag, mint sok rendkívüli ember esetében, nála is felvetették az esetleges gyilkosság lehetőségét, de tekintve akkori elmeállapotát, ill. azt, hogy egyáltalán nem volt híres, az öngyilkosság ténye sokkal életszerűbb.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here