Ha Ön kertes házban él, vagy akár egy társasházban is valószínüleg találkozott már idegen házi állatokkal a telkén. Esetleg az ön kedvenceit is kellett már a szomszéd kertjéböl, fenyöfájáról vagy akár a ház tetejéröl begyüjteni. Kutya, macska, nyuszi de akár egy kecske vagy boci is sokszor elkóborol.

De mi van akkor, ha a szomszéd mindezt nem nézi jó szemmel? Vagy ha pl. az Ön kiskedvence kárt okoz a szomszédságban?!

Egyik olvasónk panaszolta, hogy az egyebként is nem épp barátságos szomszédai, már meg is fenyegették öt és kiscicáját, mondván átjár kakilni hozzájuk. Természetesen most már félti kis kedvencét, nehogy baja legyen, vagy akár kárt okozzanak benne a felböszült szomszédok.

Nos, mit lehet ilyen helyzetben tenni? Milyen jogaink vannak?!

A Polgári Törvénykönyv a 2013. CLXXIV. törvénye a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátainak különös szabályairól kimondja:

  1. § (1) Ha a tilosban talált állat tulajdonosa ismert, az ingatlan tulajdonosa köteles őt az állat befogását követően annak elszállítására felszólítani, de mindaddig visszatarthatja az állatot, amíg az az által okozott kárt az állat tulajdonosa meg nem téríti.

Ön mint cica-, kutya gazdi a 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletérőlértemeben köteles „(…) a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. (4.§ (1)) valamint „(…) az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.“ (5.§ (1)) Viszont köztudott, hogy egy kint tartott macskát nehéz megfékezni, hogy ne menjen át szomszédolni. Ismeretes, hogy egy ivartalanított kisállat már kevésbbé kóborol el, igy ez egy jó megoldás lehet. Érdemes cicánkat figyelni, merre jár, és ha szükséges, idöben visszahozni, mielött oda szokik. Mindemellett persze a szomszédokkal is érdemes jó viszonyban lenni, így ha kiskedvencünk akaratunk ellenére is átlógna, akkor is épségben visszakerül.

Foto: Micike

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here