Havas úton így kell autót vezetni

0
37

A megváltozott útviszonyoknak megfelelő közlekedés fokozott figyelmet igényel a járművezetőktől, ezért a rendőrség adott nekik néhány jó tanácsot – írja az infostart.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton egész nap borult időre számíthatunk, országszerte havazással. A keleti határnál átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék is eshet napközben.

A rendőrség felhívja a gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy közlekedésük során legyenek tekintettel a korlátozott látási viszonyokra, valamint a csúszós utakra, és a szokásosnál is jóval óvatosabban közlekedjenek. Járműveik sebességét mérsékeljék úgy, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni, és autójuk megcsúszását még korrigálni tudják.

Vezetés közben célszerű a kormányt két kézzel fogni, a könnyebb manőverezés érdekében.

A havas, jeges, nedves úton javasolt nagyobb követési távolságot tartani, amely a sebességtől függően akár a megszokott távolság háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, tekintve, hogy a tapadási tényező csökkenése miatt a fékút rendkívüli mértékben megnő. Ilyenkor érdemes a kialakult forgalom dinamizmusát követni, és kerülni az előzést.

A gyalogosok észlelése esős és havas időben nehezebb, ezért a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek még lassabban, még körültekintőbben.

Ne feledjék azt sem, hogy a szélvédők tisztán tartása és párátlanítása alapvető fontosságú a biztonságos közlekedés érdekében.

Fotó: MTI

(infostart.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here