Hány éves korban kell először felkeresni a nőgyógyászt?

0
74

Gyakran hallani, hogy valaki egyes betegségekhez még túl fiatal, ám valójában nincs olyan nőgyógyászati betegség vagy állapot, amire azt lehetne mondani, hogy szigorúan korhoz köthető – hívta fel a figyelmet Dr. Hartman Gábor szülész-nőgyógyász, a Duna Medical Center orvosigazgatója.

Vannak olyan tünetek, mint a kismedencei fájdalom vagy a tartós alhasi fájdalom, amelyekkel azonnal szakemberhez kell fordulni.

A „klasszikus” nőgyógyászati megbetegedésekkel, például a húgyúti fertőzésekkel vagy a gombás megbetegedésekkel 18–55 éves kor között kell számolni, míg 55 év felett már a változókor tünetei jelentkeznek. Ám ha valaki fiatalabban válik szexuálisan aktívvá, nem szabad megvárni a tizennyolcadik életévet, egy évvel a szexuális élet megkezdése után már ajánlott felkeresni a nőgyógyászt. Természetesen addig is fontos, hogy gondoskodjunk a terhesség, valamint a szexuálisan terjedő betegségek elleni megfelelő védekezésről. Ha nincs probléma, évente javasolt a kontrolvizsgálat, panasz esetén azonban nem szabad heteket, hónapokat várni a vizsgálattal.

Dr. Hartman Gábor elmondta, hogy egyes daganatos betegségek például ciszták már tizenéves fiataloknál is jelentkezhetnek. „Kiemelt jelentőségű, hogy a nők rendszeresen, minden évben járjanak szűrésre.” – tette hozzá.

Ha arra gyanakszunk, hogy a panaszaink hátterében szexuálisan terjedő betegség állhat, nem szabad otthoni praktikákkal kísérletezgetni, azonnal fel kell keresni a nőgyógyászt.

A szexuális úton terjedő fertőzések tünetei igen változatosak, és vannak olyan betegségek is, amelyek nagyon sokáig nem okoznak tüneteket (ilyen például a chlamydia, ureaplasma és a mycoplasma). Előfordulnak olyan szexuális fertőzések is, amelyek nem a fertőzött félnél okoznak kellemetlen tüneteket, hanem a partnernél. Egyes nemi úton terjedő betegségek kezelése igen egyszerű, de gyakran van szükség komplex, hosszan tartó kezelésekre, illetve a felülfertőzést elkerülendő mindkét fél kezelésére.

A következő tünetekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni:

• rendellenes vérzés

• szexuális érintkezés után jelentkező vérzés

• kellemetlen illatú folyás

• ha szexuális úton terjedő betegségre gyanakszunk

Érdemes észben tartani, hogy a nyári hónapokban többen fordulnak nőgyógyászhoz. Ilyenkor a hőség, a strandolás miatt megváltozik a hüvely pH értéke így könnyebben alakulnak ki fertőzések.

(Család.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here