Aldebrő, Feldebrő – És a Ribizli Fesztiválról? Két ízes, színes, gazdag program hívogatja a gasztronómiai kalandok iránt érdeklődőket.

Aldebrő és Feldebrő az egri borvidék része. A két, egymáshoz igen közeli település ínycsiklandozó és tartalmas programmal várja az arra látogatókat néhány héten belül.

Hallottak már a Derelye Fesztiválról?

Történelmi környezet várja a turistákat

Az első, az időben közelebbi az idén immár negyedjére megrendezett Derelye Fesztivál, ahol nem csupán a sváb specialitásnak számító sült derelye, valamint a hagyományos főtt derelye kóstolására lesz lehetőség, de színes kulturális és szabadidős programok is várják a rendezvényre látogatókat.

A június 22-én 9 órakor kezdődő program helyszíne  az aldebrői Történelmi Park lesz, a sztárfellépő pedig az Irigy Hónaljmirigy.

A részletes programot itt olvashatják.

A szomszédban, Feldebrőn pedig a műemléktemplomnál rendeznek Ribizli Fesztivált egy héttel később, június 29-én szombaton. A pazar kavalkád része lesz ribizliszentelés, népi és modern tánccsoportok fellépése, kézműves foglalkozások, kiállítások, és koncertek sora: többek között a debreceni Bakator is fellép, este pedig a Csík zenekart hallhatja a közönség.

Feldebrőre feltétlenül érdemes ellátogatni bármikor, ha van rá módunk. Nem akármilyen látnivalót kínál ugyanis ez a 800 éves település.

Az Európában is egyedülállónak számító hazai templom a feltételezések szerint Aba Sámuel, a harmadik magyar király sírjára épült. Az uralkodó a ménfői csatában ütközött meg III. Henrik seregeivel. Menekülés közben, valahol a mai Füzesabony környékén gyilkolhatták meg 1044-ben, s először a feldebrői monostorban helyezték örök nyugalomra.

A templom vészterhes időkben erődként is szolgált. Három méter magas falak és nyolc méter széles, öt méter mély vizesárok vette körül, így sikerült átvészelnie a tatárjárást is. Igazi különlegessége az altemplom, mely gyakorlatilag érintetlenül fennmaradt. Sajnos, a freskók csak töredékesen: de ma is döbbenetesen hatnak a biblia jelenetek, Káin és Ábel története, vagy éppen az ítélkező Krisztusé.

Közvetlenül a templom mellett található a Hárs Pincészet, Gecse István borász portája, aki borászati és szőlészeti kincseket is őriz: történelmi időket megélt, muzeális értékű prések, hajdani szőlész és borász eszközök is sorakoznak itt. Sokan nem tudják, de a francia Sauternes és Tokaj mellett a debrői borokra is jellemző az aszúsodás a botritisznek köszönhetően – árulja el a borász, akinek falát elismerő oklevelek és a szakmához, a helytörténethez kötődő festmények borítják.

forrás: dehir.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here