Folyók, tavak partján nyáron tömegével fordulhatnak elő a szúnyogok. Ugyanakkor a természetes vizektől távol is találkozhatunk velük. Ennek oka egyrészt az, hogy a szúnyogok terjedését a légmozgás segíti, a szél kilométerekre sodorhatja őket szaporodási helyüktől. Másrészt számos olyan szúnyogfaj van, melyek lárvái a különböző tárgyakban, kisebb vízgyűjtő edényekben, de akár a keréknyomban megülő esővízben is fejlődnek.

Hazánkban több, mint 50 csípőszúnyog faj honos. Ami közös bennük, hogy a nőstény szúnyogok alkalmanként gerinces állatok vérét szívják. A legtöbb szúnyogfajnak meghatározott táplálékpreferenciája van, több faj például a madarak vagy éppen a kétéltűek vérét részesíti előnyben. A csípőszúnyogok csak egy kis csoportja kedveli az emberi vért. Mégis mennyire kellemetlen és zavaró tud lenni egy nyári estén.

A szúnyog csípésekor a nyálával számos különböző anyagot juttat szervezetünkbe. Ezek az idegen anyagok jelenlétére szervezetünk allergiás reakcióval válaszol, melynek jellemző tünetei: viszketés, fájdalom, duzzanat vagy bőrpír.
Mint más allergiás reakcióknál is, javarészt az ember immunrendszerétől és a bejutó testidegen anyag mennyiségétől függ a tünetek súlyossága. Van, akinél alig észlelhető a csípés, míg másoknál nagyobb duzzanat, komolyabb bőrpír, illetve viszketés jelentkezik. 

A kártevők elleni védekezés magánterületen a tulajdonos, ill. fenntartó kötelessége, közterületen pedig az önkormányzat felelőssége. A kémiai szúnyoggyérítés során egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek szét földi úton, de egyre gyakrabban van szükség a légi gyérítésre is.

 Mit tehet magánemberként, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetében? 

Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik, például: 

  • Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
  • Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.
  • Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
  • A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
  • Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.
  • Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, melyben a víz összegyűlhet.
  • Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel. A garázs, pince, akna, istálló nyílászáróit tartsa tehát zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat. 

Hogyan kerüljük el a szúnyogcsípéseket? 

Ha szabadban tartózkodik és a szúnyogok nagy számban vannak jelen, használjon a bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket. Viseljen hosszú szárú és hosszú ujjú ruházatot, hogy csökkentse a csípésnek kitett bőrfelületet. A szabadban füstképző szúnyogirtó „spirált” illetve a illó olajat használhat. A citrus-, eukaliptusz-, fahéj- és teaolaj elbódítja a szúnyogokat. Ugyanilyen hatásos lehet az ecet is. Fújjuk be ruhánkat és kenjük be börünket vele.

A szúnyogok kedvelik az édes, virágos, gyümölcsös illatokat, igy jó ha kerüljük a parfümöket és krémeket, illetve az illatos mosószerekkel mosott, öblített ruhákat.

Zárt térben a legfontosabb a nyílászárók felszerelése szúnyoghálóval, mely biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldás. Ha a szúnyogok viszont bejutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval, vagy aeroszollal pusztíthatjuk el őket. 

Jól bevált módszer a ventilátor is. A gép által keltett légmozgás megakadályozza hogy a rovarok közelünkbe férkőzzenek.

A fokhagyma, banán vagy más B-vitaminban gazdag étel fogyasztása is hatékony szúnyogriasztóként.

Ha szabadban vagyunk, használjunk LED lámpákat, ugyanis ezek nem vonzzák a szúnyogokat, a hagyományos izzók és fénycsövekkel ellentétben. 

A környezetünkben élő madárfajok védelme – pl.fecske is egy fontos pont a szúnyogok elleni harcban.  Hogy ezeket bevonzzuk a kertünkbe ajánlatos pár madáretetőt kihelyezni. E mellett a denevérek is táplálkoznak szúnyogokkal és egyéb szárnyas rovarokkal.

Google search engine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here