Megkezdődött szombaton az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös szervezésű Országházi Gyermekkarácsonya, amelyen mintegy nyolcszáz hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermek vesz részt Magyarországról és a határon túlról.

A Parlament épületében Kövér László, az Országgyűlés elnöke fogadta a gyerekeket, és képviselőjüknek átadta az Országház kulcsát.

A karácsonyi programok megkezdése előtt a házelnök a résztvevőket köszöntve elmondta: mintegy nyolcszázan érkeztek a Kárpát-medence különböző magyarlakta településeiről, hogy együtt köszöntsék a közelgő karácsonyt, és kifejezzék, hogy mi, magyarok összetartozunk, bármely részén éljünk is a világnak.

A házelnök kiemelte, hogy az Országházat a nemzet házának is szokták nevezni, mivel nemcsak a tízmilliónyi Magyarországon élő embernek a politikai otthona, hanem minden olyan magyar és nem magyar emberé, akiknek ősei, felmenői hozzájárultak az épület felépítéséhez és az ország építéséhez.

Kövér László arra kérte a gyerekeket, hogy vigyék haza az itt szerzett élményeket, és meséljék majd el az otthon maradtaknak, hiszen ez az ajándék mindenkié.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke elmondta, hogy színes programot állítottak össze erre a napra. A meghívott gyermekeket népszerű művészek, előadók karácsonyi műsora várja, különböző interaktív programokon vehetnek részt, találkozhatnak neves sportolókkal és zenészekkel, idegenvezetők segítségével tekinthetik meg az Országház nevezetességeit és a díszőrség-váltást.

A Vígszínház művészei a Pál utcai fiúk című előadásból adtak elő részleteket, majd Péter Szabó Szilvia, Horti Zoltán, Vastag Csaba, Miklósa Erika, Novák Péter, Küttel Dávid és a Sirtos együttes lép színpadra. A négyórás program, amelyet arcfestés, lufihajtogatás és buborékfújás is színesít, nyolc helyszínen zajlik.

Fotó: MTI/Mónus Márton

(MTI)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here