A lengyel gofry szóból származik, amely a francia gaufre (méhlép) kiejtés szerinti átvétele többes számúvá alakítva. Ez a tésztaféle ugyanis először Lengyelországból hozott gépeken sütve jelent meg nálunk. A francia szó forrása az alnémet wafel, mert a tészta mintázata a méhsejtekére emlékeztet.
A gofri eredete a múlt századokig nyúlik vissza, a Németalföldön sütötték a belga cukrászok, akik a maradékokat igyekeztek ehhez felhasználni, hogy ne menjenek kárba. Két vaslap között sütötték ki az így nyert tésztát, a vaslapok mintázatának lenyomatába pedig mézet csorgattak, majd árusították.
Hozzávalók:
4 dl tej
2 tojás
fél kocka rama
25 dkg liszt
2 evőkanál cukor
1 csipet só
fél tasak sütőpor
Elkészítés:
A tojást kettéválasztom és a fehérjét habbá verem. A sárgájához keverem a többi hozzávalót, végül a tojásfehérje habot is,
Sütés előtt a formát olajjal kenem.
Érdemes belőle dupla adagot készíteni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here