Gödöllői Királyi Kastély: miért is ibolya nap? – Avagy: Sissi, a haja és az ibolya lila

0
412

Mesebeli királynőként gondolhatunk Erzsébetre, I. Ferenc József csodált feleségére, aki számtalan boldog napot töltött a gödöllői királyi kastély termeiben és birtokán.

Húsvét vasárnapján ibolya napot tart a kastély, emlékezve Sissi kedvenc színére és virágjára, mely sok helyen megjelenik a hozzá kapcsolt és érdekes életmódját jellemző történetekben.

Sissi mániákusan vigyázott szépségére és alakjára, különleges hajára, melynek hossza és dússága szinte világhíres volt abban az időben. Mondják, hogy annyira félt, nehogy fésülködéskor hajszállakat veszítsen, hogy fésülőnője titokban a köténye alatt egy ragadós lapot tartott, amihez fésüléskor alkalmanként hozzáérintette a fésűt, oda ragasztva a kihullott hajszálakat – így mondhatta a végén az elégedett császárnénak, hogy haja szála sem hullott.

No és az ibolya, hát az időnként szélsőségesen fogyókúrás étrendjében is megjelent, nem csak a kedvenc színeként. Tartani akarta híresen karcsú alakját, rengeteget lovagolt és alig evett. Mindemellett, hogy a kedves tavaszi virág színe még szobái selyemtapétáján is visszaköszönt, ha diétázott, gyakran csak ibolyafagylaltot fogyasztott. Kérdés, hogy milyen íze lehetett ezen édességnek, de kalória valóban nem sok volt benne.

Tehát jusson eszünkbe: ha Kastély, és Sissi, akkor ibolya lila.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here