Frankfurti leves

0
266

Kelkáposzta: A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. A régi rómaiaknál ismeretlen volt; valószínűleg itáliai származású, a feljegyzések szerint Savoyából vagy annak környékéről származik, a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik. Ma minden világrészben ismerik és termesztik. Magyarországi termesztési tájai elsősorban Mohács és Szentes környéke, de más övezetekben is foglalkoznak vele, és a kiskertek, fóliás gazdaságok kedvelt zöldsége is. Mohács környékén áttelelő kelkáposztát is termesztenek, ezek zöld leveleit a hóból is lehet szedni. Táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, az emészthető rostok, fontos ásványi sók, mint a kalcium, kálium és magnézium, valamint a vas, az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalma, ezenkívül természetesen az íz- és zamatanyagai adják. Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású élelmiszerként tartják számon, kalciumtartalma pedig a csontjaink egészségéhez járulhat hozzá. Minden súlycsökkentő diétának hasznos alapanyaga lehet, mivel energiaértéke csak 30 kcal.

Hozzávalók: 1 közepes db kelkáposzta 20 dkg virsli 2 ek zsiradék vagy olaj 1 közepes vöröshagyma 2 csapott ek finomliszt 3 gerezd fokhagyma 1 kávéskanál fűszerpaprika 4 ek tejföl Só és bors ízlés szerint 1 teáskanál ételízesítő 1 kk majoranna 2 liter víz

Elkészítése: A kelkáposztát csíkokra vágjuk. Felengedjük vízzel, amennyi éppen ellepi. Mikor forr, megsózzuk. Fedő alatt 30-40 percig főzzük. Majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, ételízesítőt, borsot, majorannát. Zsírban üvegesre dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, a lisztet hozzátéve együtt pirítjuk. Fűszerpaprikát belekeverjük, kevés vízzel felöntjük, majd a levest berántjuk vele. Jól elkeverjük. A virsliket karikákra vágjuk, beletesszük.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here