Fekvőtámasz kezdőknek és haladóknak

0
235

A fekvőtámasz az egyik legrégebben alkalmazott testedzési módszer. Bár elsődlegesen a mell izmainak fejlesztésére szolgál, rengeteg változata létezik, melyekkel a vállakat, a tricepszet, sőt a hasizmunkat, hátunkat is tudjuk edzeni.

Sokan azért nem kezdenek bele, mert egy gyakorlatot sem tudnak szabályosan végrehajtani. Pedig léteznek könnyített változatok, melyek pont azt a célt szolgálják, hogy megerősítsük az izmainkat, amik a szabályos gyakorlat végrehajtáshoz szükségesek.

Túlsúlyosak szintén azonnal és halmozottan szembesülnek a problémával, amit a szabad testsúlyos edzéseknél mindig megtapasztalnak: A túlsúly miatt számukra sokkal nehezebb a gyakorlat végrehajtása. Fordítsuk inkább ezt az előnyünkre! Minden egyes elvégzett gyakorlat sokkal hatékonyabban építi az izomzatunkat és hatékonyabban égeti a zsírt, mint azoknál, akik könnyebbek. Csak elkezdeni lesz nehéz, ha a könnyített változatokat szabályosan meg tudod csinálni, nagyon gyors lesz a fejlődés.

Fekvőtámasz kezdő edzésterv

Minden nap csinálj két szériát, de növeld az ismétlések számát. Kezdheted a könnyített verziókból azzal, amivel még meg tudod csinálni az ismétléseket, az ismétlések között tarts kb. 30 mp pihenőt. Mivel nincsenek pihenőnapok, ez nem a tudományos verzió, csak arra, jó, hogy hozzászoktasd magad a fekvőtámaszhoz. a végső cél, hogy gond nélkül bármikor meg tudj csinálni 2×20 szabályos fekvőtámaszt. Ha ez már megy, lehet komolyabb edzésterven gondolkodni.

Első hét
Hétfő: 2×5
Kedd 2×6
Szerda: 2×7
Csütörtök: 2×8
Péntek: 2×9
Szombat: 2×10
Vasárnap: pihenő

Második hét
Hétfő: 2×15
Kedd 2×16
Szerda: 2×17
Csütörtök: 2×18
Péntek: 2×19
Szombat: 2×20
Vasárnap: pihenő

Ha ez megvan és a könnyített verzióval kezdted, akkor válts egyel nehezebb fokozatra és kezd elölről. Ha már megy a szabályos 2×20 érdemes minden nap ennyit lenyomni általános karbantartás gyanánt.

Fekvőtámasz variációk:

Fekvőtámasz hagyományos
Fekvőtámasz szélesen
– Spártai fekvőtámasz

Fekvőtámasz kezdőknek

A mellékelt videón látható, hogyan lehet eljutni teljesen kezdő szintről egészen addig, amíg már nem jelent nehézséget a szabályos végrehajtás. Elkezdhetjük a falnak dőlve, később egy padon, széken, asztalon, vagy akár az ágy szélén támaszkodva. Figyeljünk oda a helyes végrehajtásra és próbáljunk meg legalább 20 ismétlésig elmenni, mielőtt nehezítünk.

Fekvőtámasz haladóknak

Ha már nem jelent kihívást a 20-30 fekvőtámasz szabályos végrehajtása, elkezdhetünk különböző variációkat. Ezek egyrészt feldobhatják a napi rutint, másrészt eltérő terhelést, és különböző izomcsoportokat mozgatnak meg. A bemutatott gyakorlatok előtt mindenképpen végezzünk el bemelegítést és figyeljünk oda fokozottan, ne szerezzünk sérüléseket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here